Bulibăşeala indusă în mintea consilierilor judeţeni are chichirezul ei!

Distribuie articolul:

În şedinţa de astăzi a CJI, în mapele consilierilor judeţeni au fost introdus două proiecte de Hotărâre. Ca de fiecare dată, proiectele de Hotărâre sunt însoţite de câte o Expunere de motive pentru care se cheltuiesc banii. Fiindcă atunci când le-am citit mi s-a năzărit că s-ar putea ca onor consilierii judeţeni să nu fi înţeles ce purcoi de bani se „toacă” pe aşa-numita „achiziţie de echipamente şi servicii de implementare a sistemului informatic integrat, inclusiv servicii de instruire”, deşi am mai scris, revin nutrind speranţa că măcar Curtea de Conturi se va autosesiza, fie şi numai în ceea ce priveşte suspiciunea că acele cursuri sunt „apă de ploaie”, în materie de „familiarizare în informatică” şi, desigur, nu cam forţate, când vine vorba despre frecventarea cursurilor de instruire a salariaţilor de prin primăriile care sunt menţionate în astfel de proiecte.    

 Peste 100 de miliarde de lei?!

Aşadar am în faţa ochilor Expunerea de motive nr. 2493 din 19.03.2014, din care reţin că se supune dezbaterii consilierilor judeţeni aprobarea documentaţiei de atribuire şi numirea comisiei de evaluare a ofertelor în vederea atribuirii contractului de achiziţie de echipamente şi servicii de implementare a sistemului informatic integrat, inclusiv servicii de instruire, din cadrul proiectului „ E-UAT. Sistem informatic integrat, suport pentru dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice din judeţul Ialomiţa” cod SMIS – CSNR 48411, dar mai am în faţa ochilor şi Expunerea de motive nr. 2532 din 20.03.2014, cea în care se vorbeşte tot despre achiziţii, de data aceasta însă este vorba despre infrastructura hardware şi software necesare pentru realizarea proiectului „Eficientizarea activităţii autorităţilor administraţiei publice locale din judeţul Ialomiţa prin implementarea unei soluţii e-guvernare performante”, cod SMIS – CSNR 48391. Văzând că în prima Expunere de motive se stipulează negru pe alb că valoarea totală a proiectului este de 5.127. 860 lei RON (adică peste 51 de miliarde de lei vechi), iar în cea de-a doua scrie negru pe alb suma de 5.054.805 lei RON (adică peste 50 de miliarde de lei vechi), ambele sume fiind fără TVA, cine oare ar mai putea să creadă că aceste două acţiuni se întrepătrund şi costă pe jumătate, aşa cum le-ar plăcea celor din fruntea CJI să inducă în mintea consilierilor judeţeni solicitaţi să aprobe atare mare cheltuială. Dar să nu uităm că judeţul Ialomiţa reprezentat de Consiliul Judeţean Ialomiţa, a organizat şi lansarea proiectului cu finanţare europeană nerambursabilă „Creşterea eficienţei serviciilor publice din judeţul Ialomiţa prin profesionalizarea personalului administrativ” cod SMIS 22798, cel care are o valoare totală eligibilă (fără TVA) de 1.097.000 lei RON, adică peste 10 miliarde de lei vechi, şi că la fel ca în cazul celorlalte două proiecte, şi-n cazul acestuia „Obiectivul general şi scopul vizează dezvoltarea capacităţii administrative prin abordarea practicilor performante de management public, coroborate cu investiţia în capitalul uman, îmbunătăţirea cunoştinţelor şi abilităţilor profesionale ale personalului din aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Ialomiţa şi al instituţiilor din subordine prin derularea unor programe personalizate de instruire, care să asigure eficienţă sporită, creşterea calităţii actului administrativ şi promovarea performanţei în administraţia publică judeţeană, la standarde europene”. Or, în condiţiile în care sunt prea mici sumele care se alocă pentru dezvoltarea economico-social-culturală a judeţului şi, paradoxal, sunt prea mari sumele alocate pentru tot felul de incontrolabile acţiuni inoportune şi ineficiente.  

 Ghici cine încasează şi, cică, nu decartează!?

Deocamdată, doar s-a propus cine anume va face parte din Comisia care, cică, urmează să evalueze ofertele în vederea atribuirii contractelor de achiziţie. Din înscrisuri am reţinut că din Comisie fac parte cam aceiaşi funcţionari, excepţie făcând coordonatorul proiectului, al unuia fiind Nicoară Iulian Adrian, iar al celuilalt proiect fiind Ghoerghe Luiza Ştefania. Membri: Stoica Rodica – responsabil achiziţii publice; Staicovici Nicu Bogdan (responsabil financiar); Bereznicov Daniel; Teodorescu (responsabil tehnic, IT); Gabriela –Virginia (consilier juridic). Aşa că va mai trece un timp până ce vom afla cine sunt fericiţii câştigători ai banilor publici împărţiţi fără cine ştie ce parcimonie de către Ciupercă şi acoliţii săi, atât pe linie de partid, cât şi instituţională. Cu precizarea că aceste Comisii sunt supervizate de venerabilul domn Cezar Vâlcan – directorul Direcţiei de Achiziţii şi Patrimoniu, şi că domnia-sa este subalternul preşedintelui Ciupercă, ne oprim aici cu informaţiile şi ne grăbim să consemnăm ce-au dezbătut consilierii judeţeni băgaţi în şedinţă ca să aprobe cheltuirea acestui purcoi de bani publici. Pe cel ce nutreşte speranţa că data viitoare vor citi mai mult de două-trei fraze rostite cu glas stins, de către un consilier judeţean aflat în  opoziţie şi/sau în o poziţie ingrată, ne facem datoria şi-i liniştim neuronii spunându-i încă de pe acum că aceste proiecte „au trecut ca prin brânză”, aprobarea lor fiind facilă, pe măsura intereselor de partid, desigur!

IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

2 thoughts on “Bulibăşeala indusă în mintea consilierilor judeţeni are chichirezul ei!

  1. Pentru mine, cetățean al județului și cititor de presă locală, e deranjant să văd prin presă tot felul de ”inginerii financiare”;să văd că nu se autosesizează vreun organ…a devenit ”stare normală”));dar nu înțeleg de ce nu aud măcar o voce de consilier județean, să susțină sau să critice proiectul!! Ăștia ce freacă la ședințele astea…șpăgile, diurna….nu le-o fi rușine când presa se întreabă, pe bună dreptate, de una- alta ce miroase a hoție? Dar abordați-i și pe consilierii ăștia, să vă răspundă ceva..că suntem de râs, o fi o majoritate…dar nu/i nimeni în opoziție în CJ ul ăsta??Sau toți sunt pătați, corupți, șantajabili..și fac ciocu mic))Înclin să cred că-s o adunătură de zdrențe…TOȚI!!!!Dar poate ne dă Domnul o secetă, un cutremur, ocriză financiară..să nu/și facă statul plățile, să se revolte lumea și să-i alerge pe golanii ăștia ”aleși”))Clasa asta politică o s/o reformăm doar cu bătaia dusă la extreme, n-avem cum scăpa de ordinarii ăștia în alt fel!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *