Cartierul BORA se pricopseşte cu alte locuinţe sociale

Distribuie articolul:

* Primăria îşi îndreaptă, iarăşi, atenţia către cartierele ce mărginesc acest oraş care are pretenţia că arată ca un municipiu, başca şi reşedinţă de judeţ!

Aşa că, la fel ca şi în cazul altor campanii electorale, înainte cu câteva luni, edilii se-apucă şi încep oarece investiţii edilitar-gospodăreşti menite a da speranţe celor ce urmează a fi chemaţi să voteze. Este cunoscut faptul că, timp de 25 de ani,
„bazinul electoral” al PSD şi-a avut filonul alimentării cu voturi, acolo, în cartierul Bora, în care cei mai mulţi locuitori sunt de etnie romă, iar unii dintre ei locuiesc în condiţii cât se poate mai precare…

SF de… aproape 96 MILIARDE

Studiul de Fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investiţii „Locuinţe sociale cartier Bora” îşi are originile în proiect TC 150/2013.
Indicatorii tehnico-economici prevăzuţi în documentaţia întocmită de SC TRANSCOM CARAIMAN S.R.L din Slatina, judeţul Olt, precizează că pentru această investiţie se vor cheltui fix 9.573,102 mii lei, din care C+M 8.333,822. Diferenţa o reprezintă plata proiectantului.
Proiectant care, de l-ar întreba cineva, ar justifica suma încasată spunând că din acei bani a plătit şi niscaiva avize, bla, bla, bla.
O privire aruncată peste DEVIZUL GENERAL întocmit de această firmă venetică ne arată, într-adevăr, că fix 46.500 lei au fost achitate în vederea obţinerii avizelor. Chiar şi aşa, diferenţa între total valoare şi valoarea însemnând Construcţii + Montaj (C+M) este nefiresc de mare! Vreţi să ştiţi pe ce zice firma că se duc banii?
Păi, din Deviz, că ne-a costat aşa:
– Taxe pentru obţinere AVIZE = 46.500 lei;
– proiectare şi inginerie = 178.682 lei;
– Consultanţă = 59.562 lei;
– Asistenţă Tehnică şi Diriginte Proiectant = 87.341 lei;
– Organizare de şantier = 97.361 lei;
– Cheltuieli diverse şi neprevăzute =702.844 lei;
Să vă mai spun că, în fapt, aceste din urmă cheltuieli „diverse şi neprevăzute” NU ar trebui să nu fie încasate dacă pe perioada lucrării NU apar acele lucrări neprevăzute?
Să vă mai spun că există păreri (ne)exprimate, potrivit cărora documentaţia costă nejustificat de mult, astfel lăsând loc suspiciunii de „parandărăt” încasat de cei care admit în plată, cu prea mare uşurinţă, astfel de sume? Sau să vă atrag atenţia numai asupra faptului că acel bloc de locuinţe (fie el şi cu 40 de unităţi locative (apartamente/garsoniere repartizate pe 3 scări ale unui bloc) costă, potrivit aceluiaşi Deviz, fix 7.551.254 lei, adică 75 de MILIARDE.
Nu-i aşa că întocmirea SF-urilor pare să fie a dracului de atractivă pentru cei care au pe mână banii publici? Spun asta având în vedere faptul că, în cele mai multe cazuri, se întocmesc astfel de documentaţii, deşi nu sunt bani pentru construcţia propriu-zisă. Dovadă că şi acest proiect a început în 2013 şi cine ştie când va fi finalizat, nu? Sigur, amărâţii ăia din Bora fi-vor convinşi, ca de-atâtea alte ori în cei 25 de ani postdecembrişti, că „dacă a început, trebuie să le şi termine, fiţi fără grijă! Doar că, din motive întemeiate, nu s-au putut finaliza lucrările înainte de alegeri, bla, bla, bla”.
IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *