DSV Ialomiţa anunţă controale la lapte…

Distribuie articolul:

  • Conform site-ului instituţiei, în Ialomiţa sunt vreo 192.000 de ovine, vreo 35.000 de caprine şi vreo 32.000 de bovine. Aceste specii de animale care dau lapte au fost luate, iarăşi, în colimator de către DSVSA.

Cică, în scopul verificării condiţiilor …, D.S.V.S.A. Ialomiţa,  organizează acţiuni de control în ferme de animale producătoare de lapte, centre de colectare şi unităţi de procesare a laptelui şi a produselor lactate. Sigur că după controalele efectuate, prea puţine informaţii ne parvin dinspre instituţie şi despre cei picaţi în abatere. Sigur că de aceea şi noi cârcotim şi nu ne dă ghes conştiinţa să fim atât de „deontologi” încât să publicăm (pe banii noştri care nu provin din bugetul statului, al DSVSA Ialomiţa, domnule director!) toată această poliloghie care, deşi poate fi utilă, fiindcă ocupă mult spaţiu în pagină (şi tipărirea/distribuirea ziarului costă, domnule director!) nu ne permitem s-o publicăm, de fiecare dată, când directorului i se năzare să mai comunice presei texte din lege preluate cu copy paste de către o secretară bine (răs)plătită…     DSV controale lapte 1     

Aşadar, într-un comunicat de presă, D.S.V.S.A. Ialomiţa reiterează condiţiile care trebuie respectate de către cei implicaţi în activităţi de producere şi procesare lapte precum şi de comercializare directă a laptelui crud prin intermediul automatelor :

1) Este necesar ca laptele crud  să provină de la animale:

– care nu prezintă nici un simptom de boală contagioasă care poate fi transmisă omului prin lapte;

– în bună stare de sănătate şi care nu prezintă nici un semn de boală care ar putea duce la contaminarea laptelui şi, în special, care nu suferă de o infecţie a aparatului genital însoţită de scurgeri, de enterită cu diaree şi febră sau de o inflamaţie vizibilă a ugerului;

– care nu prezintă nicio rană a ugerului care ar putea altera laptele;

– cărora nu li s-au administrat substanţe sau produse neautorizate sau animale care

nu au făcut obiectul unui tratament ilegal;

– pentru care, în cazul administrării unor produse sau substanţe autorizate, a fost respectată perioada de aşteptare prescrisă pentru aceste produse sau substanţe;

– care aparţin unui efectiv indemn sau oficial indemn de bruceloză si lapte instalatiituberculoza;

2) Cerinţe care se aplică spaţiilor şi echipamentelor :

– instalaţiile de muls şi spaţiile în care este depozitat, manipulat sau răcit laptele să fie situate şi să fie construite astfel încât să limiteze riscurile de contaminare a laptelui;

– este necesar ca spaţiile destinate depozitării laptelui să fie protejate de vermin ( insecte  parazite ) şi bine separate de spaţiile unde sunt adăpostite animalele şi să dispună de un echipament de răcire;

– suprafaţa echipamentelor care intră în contact cu laptele (ustensile, recipiente, cisterne etc. utilizate la muls, la colectare şi la transport) să fie uşor de curăţat dezinfectat şi bine întreţinută. Aceasta impune utilizarea unor materiale netede, lavabile şi netoxice care  să fie curăţate şi, dacă este necesar, dezinfectate cel puţin o dată pe zi;vaci mulsul oilor

   3) Mulsul trebuie să fie efectuat în condiţii de igienă, asigurând în special:

– haine curate şi adaptate pentru  persoanele care efectuează mulsul şi/sau manipulează laptele crud;

– persoanele care efectuează mulsul să respecte un nivel ridicat de igienă personală;

– în apropierea spaţiilor de muls să fie amplasate instalaţii care să permită persoanelor care efectuează mulsul şi manipulează laptele crud să se spele pe mâini şi pe braţe;

– înainte de a începe mulsul, spălarea ugerului şi a părţilor adiacente;

–  laptele de la fiecare animal să fie controlat de către persoana care răspunde de muls în vederea detectării unor caracteristici organoleptice sau fizico-chimice anormale, în vederea eliminării acestuia de la consumul uman ;

– laptele trebuie de îndată adus la o temperatură care să nu fie mai lapte proaspat mulsmare de 6 °C;

    4) Laptele crud trebuie să respecte următoarele criterii de calitate :

– pentru laptele crud de vacă:  – conţinutul de germeni la 30 °C (per ml) ≤ 100 000 (*)   – conţinutul de celule somatice (per ml)  ≤ 400 000 (**)

– pentru laptele crud de la alte specii  – conţinutul de germeni la 30 ° C (per ml) ≤             1 500 000 (*)

– pentru laptele crud care nu implică niciun tratament termic conţinutul de   germeni la 30 °C ≤ 500 000 (*)

(*) Medie geometrică variabilă constatată pe o perioadă de două luni, cu cel puţin două prelevări pe lună.

(**) Medie geometrică variabilă constatată pe o perioadă de trei luni, cu cel puţin o prelevare pe lună.

–  să nu conţină reziduuri de antibiotic;Piete LACTATE

    5) Vânzarea laptelui crud prin intermediul automatelor impune furnizarea la locul vânzării a următoarelor informaţii :

–  descrierea produsului – „Lapte crud de la ….” (specia);

–  denumirea exploataţiei de origine a laptelui crud care face obiectul vânzării directe, data mulgerii;

–  data la care a fost alimentat automatul;

–  data expirării, valabilităţii laptelui;

–  instrucţiuni pentru depozitarea laptelui la domiciliu (de exemplu: a se păstra în frigider la o temperatură cuprinsă între 0°C şi +4°C);

– numărul de înregistrare sanitară veterinară acordat de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană pentru fiecare automat;


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *