Ştiri

Gripă aviara confirmată la Slobozia

gripa aviara slobozia

D.S.V.S.A. Ialomița informează, că în conformitate cu ultimele date transmise de Comisia Europeană, Influența Aviară (Gripa Aviară) de înaltă patogenitate a fost notificată în mai multe țări membre UE, și anume: Bulgaria, Cehia, Austria, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Slovenia, Grecia, Marea Britanie, Spania, Franța și Ungaria.

În   România,   până   în  prezent  Influența   Aviară  de  înaltă  patogenitate   a  fost diagnosticată  la  păsările  domestice  în judetele  Tulcea, Prahova, Mureș, Brașov, Bacău și  păsările   sălbatice, în  județele Constanța, Teleorman, Tulcea,, Iași.  D.S.V.S.A. Ialomița a notificat confirmarea celui de gripa-aviara-curtial doilea caz de Influența Aviară (Gripa Aviară), tulpina H5N8 (înalt patogenă) la o lebădă de vară, care a fost găsită pe raza orașului Slobozia, județul Ialomița.

Confirmarea s-a făcut în baza B.A. nr. 10474/08.02.2017, emis de I.D.S.A. București. În baza analizei de risc epidemiologic, întocmit de către D.S.V.S.A. Ialomița, s-a stabilit  ca zona de restricție să fie de 10 km. În cadrul zonei de restricție se  regăsesc orașele Slobozia, Amara, și următoarele localități: Perieți, Fundata, Păltiniș, Stejaru, Ciulnița, Ivănești, Ion Ghica, Poiana, Cosîmbești, Gimbășani.  În data de 09.02.2017 s-a convocat Centrul Local de Combatere a Bolii unde s-a aprobat Programul de măsuri privind combaterea virusului Influenței Aviare la păsările domestice. Pentru a preveni apariția virusului Influenței Aviare toți crescătorii de păsări din județul Ialomița sunt obligați să se adreseze medicilor veterinari de pe raza localităţilor de domiciliu.

Lasa un comentariu

five × two =