Jandarmeria Ialomiţa – 373 la 215

Distribuie articolul:

Pe jandarmii români îi cunoaştem, de cele mai multe ori, atunci când se fac remarcaţi prin îmbrâncelile pe care le aplică acelora care îndrăznesc să se strângă „proferând injurii” în faţa instituţiilor statului sau a sediilor partidelor din România. Desigur, îi mai vedem şi pe stadioane, acolo unde se luptă cu „ultraşii” care se încaieră cu cei ce împărtăşesc aceeaşi patimă : fotbalul – un sport care se joacă pe bani care provin, în mare măsură, de la buget şi nu din cumpărarea biletelor/sponsorizare/ publicitate ce poartă pecetea iubitorilor acestui sport! Printre cei despre care cetăţenii care nu iubesc acest sport spun că sunt  „spărgătorii de seminţe care fac ca toţi dracii în tribune” îi vedem şi pe jandarmii „înţoliţi” cu uniforme care par mereu ca şi când le-ar fi intrat la apă sau le-au rămas mici. Unii cetăţeni îi căinează, alţii se întreabă dacă nu cumva JANDARMERIA ILmâncarea de la popotă e de vină pentru bârdâhanele alea care se iţesc pe deasupra curelelor.

Mulţi, salarii „nesimţite”, achiziţii cam … „boierite” 

În Ialomiţa, în cadrul Inspectoratului judeţean de Jandarmi sunt pe ştatele de plată fix 373 de angajaţi. Nu ştim câţi dintre aceşti salariaţi sunt „operativi” şi câţi îşi fac veacul prin birouri, pe la popotă, pe „ici, pe colo, prin părţile esenţiale” . Tot ce ştim este că pentru funcţionarea instituţiei şi, implicit, pentru salarizarea celor 373 de angajaţi cu Carte de muncă şi, peste câţiva ani, cu pensii (unele, mai mult decât „speciale”!) despre care contribuabilii din mediul particular le etichetează ca fiind unele „nesimţite” , anul trecut s-au cheltuit fix 22.049.380 lei. În lei vechi suma înseamnă peste 220 de MILIARDE! Dar staţi să vedeţi spectaculozitatea analizei financiar-contabile! Căci, din cele 220 de MILIARDE lei vechi, aproape 215 MILIARDE reprezintă cheltuieli de personal. Împărţim această colosală sumă la 12 luni şi aflăm câţi bani se duc, lunar, în buzunarele/portofelele angajaţilor la IJJ Ialomiţa! După calculele noastre, înseamnă aproape 18 MILIARDE lei vechi. jandarmi ILCu precizarea că nu putem împărţi această sumă la nr. jandarmilor (373) căci de-alde „gradu” încasează mult mai mari salarii decât încasează subordonaţi..!

E mult, e puţin, cine credeţi că stă să analizeze? Poate, cel mult, noi, cârcotaşii pe care mai-marii Jandarmeriei Române încearcă să ne convingă, în fiecare an, prin „raportări măreţe” că jandarmii au acţionat, au participat, au făcut şi-au dres, bla, bla, bla! Sigur că nici măcar noi nu negăm că, uneori, echipele de jandarmi au mai prins nişte amărâţi de comercianţi că înşelau aşteptările cumpărătorilor în ceea ce priveşte mărcile ţoalelor vândute ca fiind „de firmă”. Şi sigur că nici măcar noi nu spunem că n-au mai intervenit jandarmii şi în unele scandaluri dintre nişte…concubini, cheflii, drogaţi, şi-alte specii de ciudaţi care, nu de puţine ori, se pretind a fi „persoane vătămate”. Ups! Am scris cuvântul drogaţi şi mi-e că, la o adică, nu am să pot demonstra că jandarmii ialomiţeni se luptă şi cu astfel de apucături. Nu de alta, dar în cei 28 de ani de când şi în România a pătruns acest flagel, în Ialomiţa nu s-au raportat astfel de „incidente”. Semn că ori nu se consumă, ori…cum să înţelegem acest „inconvenient” de gen, număr şi (caz)uistică, ziceţi dumneavoastră!? Mai ales că, uitându-ne şi noi cu mare atenţie peste şirul mare de achiziţii reprezentând obiecte de inventar/ materiale/servicii (de tot felul, dar mai ales, birotică şi accesorii, în special pentru maşini) ne-am gândit că raportul consumuri – activităţi ar trebui să fie unul pe măsura cheltuielilor! Şi cum nicBuget JANDARMIi „gura târgului” la care am „aplecat urechea” nu s-a dovedit a vorbi laudativ la adresa activităţii jandarmilor ialomiţeni, sigur că am tras concluzia că Jandarmeria Ialomiţa, ca multe alte instituţii ale statului, ar trebui mai atent supusă controalelor financiar-contabile, măcar, dacă nu de natură strict profesională. Asta, aşa, ca să nu ne-apucăm noi, nişte ageamii, să ne dăm cu părerea despre pregătirea profesională a mânuitorilor de arme, ferchezuit îmbrăcaţi în uniforme şi mândri bătând pas de defilare la…câte-o sărbătoare!

IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *