Localităţi din Ialomiţa, cu RISC de gripă aviară

Distribuie articolul:

În data de 16.02.2017, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene Decizia Comisiei 263/2017/UE, ce stabilește măsurile de diminuare a riscurilor, măsuri consolidate de biosecuritate și sistemele de depistare timpurie în legătură cu riscurile pe care le prezintă păsările sălbatice, de transmitere a virusurilor gripei aviare înalt patogene la păsările domestice.

Urmare a acestui fapt, D.S.V.S.A. Ialomița a procedat la identificarea, la nivelul județului Ialomița, a zonelor epidemiologice cu risc înalt pentru influența aviară înat patogenă (HPAI).

În urma efectuării analizei de risc epidemiologic în directia gripei aviare, localitatile Sinești, Cătrunești, Hagiești, Lilieci, Axintele, Jilavele, Slătioarele, Rovine, Reviga, Crunți, Mircea cel Bătrîn, Gheorghe Doja, Fundata, Amara, Slobozia, Valea Ciorii, Murgeanca, Bucșa, Făcăeni, Bordușani, Cegani, Stelnica, Maltezi, Fetești se încadrează în zona epidemiologică cu risc înalt HPAI . Având în vedere acest fapt, la nivelul localităților menționate, au fost dispuse următoarele restricții: prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice, în special rațe și gâște; astfel este interzis accesul păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală; menținerea păsărilor în spații închise și utilizarea de apă și furaje care să prevină contaminarea acestora cu virusurile influenței aviare; separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice; interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice; interzicerea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației); este interzisă organizarea de prezentări de animale, expoziții, manifestări culturale, târguri și piețe cu profil avicol; obligativitatea notificării medicului veterinar de liberă practică concesionar și a D.S.V.S.A. Ialomița asupra oricărei suspiciuni de boală, caz de mortalitate și morbiditate manifestate la păsările aflate în proprietate; DSV controale laptedepozitarea hranei pentru păsările domestice într-un mod protejat de păsările sălbatice sau alte animale.

D.S.V.S.A. Ialomița a transmis, în vederea informării corecte și imediate a tuturor proprietarilor de păsări, prin diferite mijloace de comunicare, către Instituția Prefectului – Ialomița, toate Consiliile Locale, medicii veterinari împuterniciți și medicii veterinari oficiali zonali, măsurile care trebuie instituite și respectate în localitățile menționate, de către toți proprietarii de păsări.

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *