Master Plan pentru sistemele de apă şi canalizare!

Distribuie articolul:

După ani şi ani de când a încolţit ideea, în sfârşit, în luna octombrie a anului în curs, Consiliul Judeţean Ialomiţa a fost de acord că trebuie urgentată aprobarea unui „Master Plan pentru Reabilitarea şi Modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa”.
Potrivit expunerii de motive ce a însoţit proiectul de Hotărâre, consultantul a revizuit documentele datând de prin 2008, până ce a ajuns la forma supusă aprobării consilierilor judeţeni. Astfel, a fost supus votului un document strategic ce poartă denumirea de Master Plan şi cuprinde programul investiţional pe o perioadă de cel puţin 30 de ani. Acest Master Plan pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare, valabil până-n 2042, a fost întocmit în deplină concordanţă cu „Strategia şi programele de dezvoltare economico-socială ale judeţului”. Chiar dacă n-a existat un Master Plan, în Ialomiţa, primăriile au încheiat contracte cu operatori dispuşi să întreţină şi chiar să dezvolte sistemul de apă şi canalizare.
SC RAJA Constanţa este cel mai mare operator regional din România în domeniul alimentării populaţiei cu apă potabilă şi al epurării apelor uzate. Având un acţionariat format din 34 de Consilii locale din judeţele: Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi, Dâmboviţa, Braşov şi Prahova, dar şi făcând parte din Asociaţia Internaţională a Apei, SC RAJA s-a străduit să acceseze fonduri europene. Proiectele investiţionale derulate prin POS Mediu 2007-2015 se ridică la peste 320 milioane de euro, din care RAJA asigură o cofinanţare de aproximativ 88,5 milioane de euro.
Conducerea operativă a societăţii se poate mândri cu faptul că, în timp ce la nivel naţional absorbţia fondurilor europene pe programele din POS Mediu este de 21%, SC RAJA SA absorbţia este de aproape 50%, pe programele aflate în derulare.
Printre localităţile în care SC RAJA a investit masiv, se numără localităţile din judeţul Ialomiţa: Feteşti; Ţăndărei; Fierbinţi, Dridu. Privind spre fiecare în parte, se cuvine să precizăm că la Feteşti, RAJA Constanţa a investit în construcţia unei staţii de epurare nouă, în valoare de 25,9 milioane de lei, Tot la Feteşti a mai fost realizată şi reabilitarea frontului de captare şi reţelei de alimentare cu apă, extinderea reţelei de canalizare şi staţii de pompare apă uzată menajeră, în valoare de 57 milioane de lei.
La Ţăndărei, aceeaşi firmă a realizat o staţie de epurare nouă, a cărei valoare se ridică la 17 milioane de lei. Ca şi în Fierbinţi, şi la Ţăndărei, a mai investit şi în reabilitarea frontului de captare, reabilitare şi extindere a reţelei de apă potabilă, extindere a reţelei de canalizare şi staţii de pompare apă uzată. Aici, valoarea a fost ceva mai mare, în valoare de 31 milioane de lei. La Fierbinţi, a fost realizată o Staţie de epurare nouă, în valoare de 14,1 milioane de lei, o staţie care asigură tratarea apelor uzate din aglomerarea Fierbinţi-Dridu. Tot la Fierbinţi au fost realizate şi lucrări de extindere pentru reţeaua de apă, reţeaua canalizare, precum şi staţii de pompare a apelor uzate în valoare de 16,1 milioane de lei. La Dridu, RAJA Constanţa a realizat investiţie a cărei valoare se ridică la 12,5 milioane de lei. Pe lista de priorităţi se numără şi oraşul Căzăneşti, localitate care se pregăteşte pentru a fi beneficiarul proiectului „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a SC RAJA SA Constanţa în perioada 2014 – 2020” pentru obiectivul: Staţie de Epurare Apă Uzată Căzăneşti – faza Studiu de fezabilitate. Primarul oraşului preconizează că anul viitor vor începe lucrările propriu-zise şi se declară mulţumit de faptul că din bugetul local, partea de cofinanţare nu a fost decât 1% .

(P)


Distribuie articolul:

One thought on “Master Plan pentru sistemele de apă şi canalizare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *