Munca la stat : un şef la doi-trei muncitori

Distribuie articolul:

DADPE ştiut faptul că în majoritatea instituţiilor statului, birocraţii sunt „fără număr, fără număr”…. E ştiut şi faptul că în chiar toate instituţiile statului, bugetarii – mai ales birocraţii! – au fost angajaţi pe bază de pile, cunoştinţe, relaţii ale directorilor care, la rândul lui, are „datorii” la conducerea de partid şi de stat, fie ea de nivel local sau judeţean. Unanim (re)cunoscută este şi practicarea selectării angajaţilor, nicidecum pe criterii de competenţă profesională, ci având în vedere aşa-numita „atenţie” oferită şefilor pentru ocuparea unui loc de muncă, suma nefiind deloc una modică.

Pe-această panoplie plină cu ocupaţii bugetofage, un loc vizibil îl ocupă DADP. Direcţia de Administrare a Domeniului Public, aflată în organigrama Primăriei este locul în care sunt angajaţi cei care, chipurile, au grija aşa-numitelor „spaţii verzi”. Folosesc ghilimelele deoarece, în realitatea care poate sta mărturie, spaţiile verzi sunt lăsate de izbelişte. Parcuri şi mai ales terenurile aparţinând domeniului public ce înconjoară blocurile, înfăţişează ochilor cetăţenilor imagini de-a dreptul dezolante care contrastează, măcar imoral, dacă nu chiar penal, cu sumele de bani publici cheltuiţi în fiecare an pentru această (in)activitate. Municipiul-reşedinţă de judeţ nu face excepţie de la această regulă. Ba chiar am putea spune că bate recorduri în ceea ce priveşte numărul de angajaţi şi, desigur, cheltuielile bugetare aferente acestei (in)activităţi. Nu cu mult timp în urmă scriam că Primăria Slobozia are în schemă vreo 700 de salariaţi. Din aceştia 140 de salariaţi sunt pe statul de plată al DADP. Într-un timp acolo, la DADP, au fost 195 de angajaţi, dar li s-a mai diminuat numărul. Sigur că dacă-l întreabă cineva (jurnaliştii, căci cine altcineva să-l mai întrebe, nu?), directorul Ion Ştefan se-apucă şi se plânge ba că are multă suprafaţă – verde! – de întreţinut, ba că lucrează cu maşini şi utilaje vechi, ba chiar şi că sunt puţini angajaţii pe acre-i are la dispoziţia lui! Nu, nu reiterez suspiciunea conform căreia nişte salariaţi ai DADP Slobozia ar fi prestat muncă pe lângă casele boiereşti aflate-n proprietatea „iubiţilor conducători” de după ’89. Spun doar că ar trebui ca DADP să prezinte un Raport privind „oglindirea” cheltuielilor în starea de fapt a esteticului spaţiilor verzi. Şi al parcărilor. Şi al trecerilor de pietoni. Şi, nu în ultimul rând, să ne arate pe unde au plantat atâta puzderie de flori, tuia, arbuşti, gard viu şi-alte asemenea specii ce ţin de sfera dendrologiei, floriculturii, din câte figurează în scriptele financiar-contabile.

Critica şi soluţia. Aşteptăm autocritica

Şi, la final, vă înfăţişez această mostră a modului janghinos în care se lucrează la stat. Priviţi-o pe mândra cum stă ea DEGEABA lângă cele două care muncesc de se spetesc ore în şir la adunatul unor amărâte de frunze care, la o adică, mai bine-ar fi fost lăsate să se descompună fertilizând solul acela pe care ar putea fi plantate flori…Căci dacă frunzele alea tot n-au fost adunate la timp, ci după ce-au putrezit pe jumătate, şi dacă tot zac căzute pe unde nici măcar nu se circulă, spaţiul din faţa Clubului Tineretului fiind ocupat numai pe-o „aripă” toată vara de-o cârciumă, ce rost credeţi că are o atare activitate? Că este vorba despre o cât se poate de proastă organizare a muncii pe sectoare prestabilite, mie mi-e foarte clar! Nu la fel de clar îmi este pe ce criterii şi în baza cărei legi, directorul Ştefan şi primarul Stoica stabilesc că e normal, corect şi moral să stea această şefă ca să le păzească pe cele două-trei muncitoare? Ca nu cumva să mi se replice – obraznic, cum altfel! – că ar trebui să am şi soluţii atunci când critic ceva, zic aşa: un şef ar trebui ca să ştie de azi unde trebuie să se acţioneze mâine. În fiecare dimineaţă, acest unic şef trimite echipele formate din 2-3 muncitori, fiecare la treaba ei. Acelaşi şef peste toate echipele se va plimba cât e ziulica de mare, de la o echipă la alta, şi va constata cum a lucrat fiecare echipă. La sfârşitul programului, acelaşi şef ştie cum a lucrat fiecare echipă, unde nu s-a lucrat ca lumea şi pe cine trebuie să (răs)plătească sau să sancţioneze. Câţi şefi credeţi că s-ar şterge din Organigramă? Vă spun eu: mulţi. Neruşinat de mulţi!
IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *