ONG-uri care vor să-şi (răs)plătească „voluntarii” din bani publici, domnule primar?!

Publicat in Administrație, Slide pe

  Fundaţia Umanitară „Dăruieşte-ţi inima”, organizaţie nonguvernamentală, cu sediul în Feteşti, str. Vulturului, nr. 19, preşedinte dl. Niţă Gheorghe, a înaintat cererea nr. 12355 / 2011 prin care solicită Consiliului Local susţinerea materială, constând într-un salariu pentru o persoană care să fie angajată  în cadrul fundaţiei, având în derulare mai multe acţiuni umanitare  precum şi intenţia de a construi un centru social. Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 109/31.08.2011 a fost aprobată aceasta solicitare, dar hotărârea nu a fost aplicată până la această dată, motiv pentru care propun revocarea acesteia. Având în vedere faptul că şi alte două organizaţii şi fundaţii din Feteşti, respectiv Organizaţia „TREBUIE” şi Fundaţia Umanitară „Sfântul Nicolae”’ au depus cereri având acelaşi obiect, respectiv susţinerea materială pentru continuarea activităţii de asistenţă socială pe care o desfăşoară, şi în conformitate cu prevederile art.46 alin.(1) lit.f) din O.G. nr. 26/2000, propun adoptarea unei hotărâri prin care să se aprobe susţinerea cheltuielilor materiale constând în întreţinerea Centrelor celor trei organizaţii, urmând ca aceste sume să fie introduse în bugetul local ce se va adopta în anul 2012.”

Acest punct de vedere exprimat în Raportul nr. 17693 întocmit în data de 11.11.2011 aparţine doamnei Nela Roşca – jurist în cadrul Primăriei municipiului Slobozia – aparţine primarului Catrinoiu (foto) care a şi iniţiat un proiect de Hotărâre dând speranţă celor trei entităţi, cât şi de către consilierii locali, în marea lor majoritate USL-işti născuţi din unirea – contra naturii – a PSD cu PNL.

Experienţa a peste 15 ani de presă îmi dă dreptul să spun că, din păcate, în România, atunci când cineva îndrăzneşte să pună sub o lupă oarecum lipsită de „pete” şi-apoi să cârcotească faţă de activitatea Fundaţiilor şi Organizaţiilor aşa-zis non-profit, în mod sigur îşi atrage oprobriul public. Dacă are cineva o cât de mică obiecţie faţă de aşteptările pe care cei care conduc ONG-urile le tot au de la bugetul de stat şi, nu în ultimul rând, de la Fondurile Uniunii Europene, atunci sigur el este catalogat drept un om fără suflet, un jurnalist care „nu mai are alte subiecte decât să se lege de amărâţii ăia …bip, bip, bip”. Totuşi, văzând că ONG-urile s-au înmulţit precum ciupercile după ploaie, auzind că multe dintre ele vehiculează cu deloc modeste sume de bani (fără însă a plăti vreun cât de mic impozit) şi ştiind că în multe astfel de structuri social-educative nu-s deloc puţini cei care s-au ales, dacă nu cu oarece profit, măcar cu un loc de muncă destul de bine plătit, sigur că îmi permit a privi ceva mai circumspect atitudinea de voluntariat pe care o afişează din ce în ce mai mulţi aşa-numiţi „oameni de bine”. Şi când se-ntâmplă ca nici dând search pe site-ul ONG-urilor mai sus-amintite să nu pot vizualiza „în clar” bugetul, din care, cheltuieli cu plata personalului…voluntar.

(I.G.)

Lasa un comentariu


× 5 = 5