Ştiri

Oraşul Fierbinţi după Iusein Iuksel

Gheorghe Tinel si Dobre Pirvu

În cadrul conferinţei de presă organizată de preşedintele  PNL Ialomiţa în persoana deputatului Gheorghe Tinel, a fost invitat şi actualul primar al oraşului Fierbinţi Târg Dobre Pîrvu ca urmare a neregulilor identificate în documentele financiar-contabile ale primăriei pe care o conduce din vara anului 2016.

Scurt istoric

Dobre Pîrvu: „Acest proiect a început cu fonduri guvernamentale, s-a continuat cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, cu fonduri europene, după care tergiversându-se lucrarea s-a accesat acel împrumut împovărător pentru localitate, pentru finalizarea proiectului.” Povestea începe în 2008 atunci când primăria Fierbinţi prin primarul de la acea vreme Iusein Iuksel încheie un contract cu societatea S.C DAFORA S.A. prin care societatea se angaja să efectueze lucrări în cadrul obiectivului S.A.M. Fierbinţi. „Valoarea totală a proiectului este de 15.957.277,21 lei, din care 13.367.575,05 lei reprezintă valoarea totală eligibilă (fonduri FEDR – 11.362.438,79 lei; fonduri de la bugetul de stat – 1.737.636,26 lei; cofinanţarea eligibilă a beneficiarului – 267.500 de lei). Unitatea de invatamant din Fierbinţi-Târg, unde studiază 1.000 de elevi cu vârsta cuprinsă între 7 şi 18 ani, va beneficia de lucrări de reabilitare, modernizare şi extindere, ce se vor executa într-o perioadă de 15 luni.” anunţa în 2014 ADR Sud-Muntenia într-un comunicat de presă referitor la proiectul „Înfiinţare şi modernizare Şcoala de arte şi meserii – Fierbinţi”.

De trei ori factură fiscală

Conform actualului primar Dobre Pîrvu, Dafora S.A. care se angajase să execute lucrările, încheie un contract de antrepriză fără aprobarea Consiliului Local Fierbinţi  prin care „dă de lucru” societăţii PROLAR din Constanţa al cărei administrator era fostul coleg de şcoală al primarului Iuksel. Conform celor prezentate în cadrul conferinţei de presă, din documentele actualului primarImage1 reiese că în data de 07 aprilie 2015, S.C. DAFORA S.A. emite către UAT Fierbinţi o factură în valoare de 540.444 lei reprezentând situaţii de lucrări pentru luna martie 2015. În data de 15 martie 2016, prin factura 161105 ştornează precedenta factură, dar emite alt document fiscal respectiv factura 161106 în valoare de 536.416 lei reprezentând „situaţie de lucrări luna martie”, care este achitată de către UAT Fierbinţi. Deşi la 23 mai 2016 localitatea Fierbinţi nu mai avea nici o datorie către cele două societăţi comerciale, PROLAR S.R.L. transmite Consiliului Local Fierbinţi o somaţie de plată prin care solicită achitarea sumei de 542.440 lei reprezentând servicii prestate. PROLAR se adresează instanţei şi câştigă procesul intentat către UAT Fierbinţi, instanţa de judecată menţionând în motivarea hotărârii faptul că UAT Fierbinţi şi primarul la acea vreme Iusein Iuksel, nu au depus niciun efort pentru a stopa aceste acţiuni juridice. Deputatul Gheorghe Tinel a explicat situaţia pe scurt, spunând: „ Îi achiţi, stingi datoria, după care vorbeşti cu el, te acţionează în instanţă, nu te aperi sub nici o formă, nu te duci la proces şi mai plăteşti o dată suma.”

„Greşeală” cu beneficii de 4 miliarde pentru propria-i societate

Referitor la acelaşi contract, primarul Dobre Pîrvu a mai adăugat faptul că  S.C. DAFORA S.A. a emis o factură în valoare de 387.162 lei în anul 2008, un an mai târziu UAT Fierbinţi emite un Ordin de Plată în valoare de 387.262 lei semnat de către fostul primar însă beneficiarul acestei plăţi este societatea comercială Impact Turism S.R.L., nicidecum societatea cu care UAT Fierbinţi avea contract. „Impact Turism ştiţi că este firma soţiei domnului Iuksel. Precizez deasemenea că în evidenţa contabilă a primăriei această plată a fost falsificată, operându-se ca plată efectuată către S.C. DAFORA S.A, emitentul facturii.” Ca o concluzie, preşedintele PNL Ialomiţa a atacat dur administraţia PSD: „Deci nu managementul păgubos, nu împrumutul, nu banii europeni, nu absorbţie de fonduri care să-ţi uşureze ţie administraţia locală a caracterizat fosta administraţie PSD acolo, ci furtul de bani. Dom`le a fost o puşculiţă…”

 

Victor Ghinea

Lasa un comentariu

eighteen − eleven =