Primarul şi afacerea „Silozul”

Distribuie articolul:

* Terenuri intravilane – pentru locuinţe şi afaceri profitabile – şi terenuri extravilane, clădiri şi-alte acareturi, într-un cuvânt, întreg patrimoniul care, cândva, a fost „bun al întregului popor” a fost şi continuă să fie concesionat pe termen lung şi la „preţ de preţ”…       

Exemplu de azi, cel al primăriei Mihail Kogălniceanu, este unul care se pliază perfect peste multe altele petrecute în majoritatea primăriilor, să fie clar! Dăm însă acest exemplu fiindcă, în comparaţie cu alţi primari, domnul Alexandru Dinu nu este un primar oarecare ci unul care ne este înfăţişat ca fiind „as” în materie de accesat fonduri europene, în materie de gospodărire, educaţie civică, etc, etc. Şi fiindcă mai zilele trecute l-am văzut stându-i alături primarului Amara (altă „excelenţă” în materie de accesat bani europeni!) şi, împreună, acordând un interviu de largă inspiraţie în materie de publicitate, mi-am zic că dacă-s cu ochii aţintiţi către cheltuielile efectuate de stimabilul Victor Moraru, atunci se cuvine să-mi îndrept atenţia şi către cheltuielile efectuate de venerabilul Alexandru Dinu. Aşa că am început „săpăturile” şi nu mare mi-a fost mirarea când am constatat că am avut dreptate să consider că, în realitate, păstrând proporţiile, ce fac primarii „consacraţi” ai presei, fac toţi primarii!  Azi, în susţinerea acestei păreri, precizez spre exemplificare proxima şedinţă a Consiliului local al comunei M. Kogălniceanu, cea în care a fost pregătită spre a fi aprobată de cei 13 consilieri locali (la fel ca sutele de consilieri locali din Ialomiţa, cei 13 încasează în fiecare lună bani pentru a face şi desface patrimoniul imobiliar şi financiar aparţinând localităţii), încă o Hotărârea care ridică alte mari semne de întrebare vizavi de motivul pentru care edilii concesionează destul de mari suprafeţe de teren contra unor sume modice. Este vorba despre HCL nr. 40/25.07.2013 privind transmiterea dreptului de concesiune asupra terenului în suprafaţă de 24.367 mp către domnul Barbu Mihăiţă. Care concesiune, conform Hotărârii mai sus amintite prevede că redevenţa este de 1.864 lei/an, stabilită conform contractului de concesiune nr. 197/14.01.2008 modificat şi completat prin actul  adiţional nr.1/12,01.2009, desigur indexată anual cu rata inflaţiei. Nu vi se pare şi dumneavoastră că să dai pentru atât de mare suprafaţă de teren – intravilan, reţineţi! – doar 2.000 RON (adică 20 de milioane de lei vechi) este un mezelic? Mi aşa mi se părut atunci când m-am decis să aflu chiar de la primar ce-a fost în mintea consilierilor locali când au concesionat pe „te miri ce şi mai nimic” acareturile fostului SMA, adică acea blamată ca fiind comunista Staţie de Mecanizare a Agriculturii…

Aşa că l-am sunat pe domnul Dinu şi iată ce mi-a răspuns:

       „ of, of, măi doamnă…Ce se-ntâmplă? E fostul SMA! Terenul este al primăriei, iar clădirile au fost al celui care a cumpărat SMA-ul. Acela le-a vândut acum câţiva ani de zile unui cetăţean şi primăria i-a concesionat terenul. Între timp, nu mai e nimic acolo. Barbu Mihăiţă a cumpărat clădirile de la ăla şi, cumpărând clădirile, legea spune că preia şi contractul de concesiune, la nivelul preţului la care-l avea acela. Cu condiţia să ducă la bun sfârşit ceea ce trebuia să ducă ăla! Acela trebuia să construiască depozit de cereale. (…)

       Da’ dumneavoastră eraţi primar când s-a semnat Contractul de concesiune. Cum i-aţi dat atâta suprafaţă, la un preţ de doar 20 milioane de lei pe an? Domnule primar, un patron al unui butic în suprafaţă de 50 mp ajunge de plăteşte chirie lunară mai mare decât plăteşte acest concesionar redevenţa pentru tot anul. Vi se pare normal?

       Eu sunt primar din 2004 (…) Problema mea este că în această situaţie nu putem să intervenim în nici un fel. Pentru că omul acesta zice: eu am cumpărat clădirile, am dat pe el sute de milioane, fiindcă ştiam că preiau întreaga suprafaţă să pot să dezvolt acolo afacerea cu silozul! (…) Am încercat acolo, să rupem jumătate din teritoriu, să dăm locuri de casă pentru tineri şi n-am putut deoarece când a făcut actul notarial spune acolo că ia şi întreaga suprafaţă (…) 

       Cine-i cetăţeanul care a cumpărat pe nimic atâta teren?

       Eu am mari probleme cu băiatul acesta. M-a dat şi în judecată…

       Ce afaceri desfăşoară? În domeniul agricol? Vrea să facă acolo, ce?

       Are afaceri mai multe: aici în comună comerţ, un depozit de materiale, o Moară – cu care mă judec fiindcă a construit-o fără Autorizaţie! – prin Ţăndărei nu ştiu ce alte afaceri. Chiar nu ştiu ce să vă spun fiindcă atunci când el sare la gâtul meu toată lumea-l ajută! Eu când am câte-o problemă cu el, toţi îl apără (…)

Mai este nevoie să vă spun că scâncetele alea ca de…om nevolnic (neputincios, vreau să zic!) ale domnului Alexandru Dinu, mai-mai să-mi provoace şi o atitudine viscerală, nu numai una civică? Mai este nevoie să vă spun că dându-mi seama că este posibil ca respectivul concesionar să facă parte din tagma oamenilor de afaceri (afaceri care, cel mai probabil, sunt potenţate prin subvenţii plătite prin intermediul APIA) mi-am zis că mi-e greu să cred că majoritatea consilierilor locali au consimţit la o afacere care, pe termen mediu şi lung, se va dovedi a fi fost extrem de oneroasă pentru bugetul Consiliului local al comunei Mihail Kogălniceanu? Nu, nu cred că mai este nevoie să vă spun ceea ce, cu toţii ştim, şi-anume că e greu de crezut – dacă nu cumva chiar imposibil! – că un primar ar ajuta pe cineva să prospere, fără ca el şi partidul să aibă un oarece câştig…

Ionica Ghinea

 


Distribuie articolul:

14 thoughts on “Primarul şi afacerea „Silozul”

  1. Eu, la un moment dat, aveam mare încredere în liberali, în 1990 chiar voiam să mă înscriu în acest partid condus, atunci, de Radu Câmpeanu. Odată, la o întâlnire, alături de excelentul jurist Valere Burlacu, am intrat într-un conflict verbal cu nişte „liberali” pe care eu îi ştiam ca vechi militanţi comunişti. Eu, care n-am fost membru al p.c.r., dar nici nu l-am „executat” după mascarada din ’89, precum alţi „foşti” cărora nu le pute gura, ci le trăzneşte, n-am suportat tupeul acestor papagali şi am renunţat. În toată această perioadă, Valerică Burlacu încerca să le explice „liberalilor” că prezenţa mea ar fi benefică partidului, pe plan local. În sfârşit, se vede până-n ziua de azi ce lepre există şi-n p.n.l. ca, de altfel, în toate partidele aşa-zis istorice, tocmai fiindcă a fost penetrat de acele lepre comuniste, venite din linia a doua, toţi frustraţii care n-au reuşit să aibă un cuvânt de spus în p.c.r.. La acea vreme, toţi se dădeau „dizidenţi”, ca şi astăzi, de altfel. Nişte neruşinaţi puşi pe căpătuială, precum o mare parte din cei cu care şi-au unit „destinele”.

  2. Crin Antonescu s-a trezit vorbind. O să ziceţi: bine că s-a trezit.

    A avut o întâlnire cu Zeev Elkin, ministrul adjunct de Externe al Israelului (ministru de Externe al Israelului este, din decembrie 2012, după demisia lui Avigdor Liberman – cercetat pentru coruptie, însuşi premierul Benjamin Netanyahu). Şi ne-a povestit ce i-a spus ministrului Elkin: ”(…) am evocat şi declaraţia primului-ministru şi am asigurat că, în momentul în care partenerii noştri strategici, în primul rând Statele Unite, şi ceilalţi aliaţi vor conveni o formulă de intervenţie, România va fi, şi din punctul de vedere al susţinerii parlamentare, în prima linie a unei asemenea formule de intervenţie împotriva unor lucruri abominabile care se întâmplă în Siria şi de prevenire a uriaşelor pericole care ameninţă practic toată lumea civilizată”. (Vai de mazăr şi de fazăr, dacă a apucat să-i toarne inimoasa gogomănie şi pe englezeşte). Om educat, tânărul ministru Elkin l-a privit, probabil, înţelegător pe al doilea om în Statul român.

    Ce-i rău în faptul că vrea să fie în prima linie? În prima linie a luptei parlamentare, pentru că până şi Crin Antonescu a aflat că, dacă pornim fregatele spre Mediterana, ajungem la spartul târgului (mă refer la târgul de arme, fiindcă orice război e şi un spectacol al noilor tehnologii).

    N-am nimic de adăugat. Sper ca, aşezându-se în prima linie a luptei, preşedintele Senatului să fie mai motivat să ajungă la serviciu.

  3. Ce vezi „excelent” Sorine? Naraţiunea Leliei e frumoasă,e abilă la scris…nu-i din categoria mike…Eu pot decât să observ mesajul securistic tip fotogrfie subliminală,ce fixează cititorului mesajul”Crin e adormit,moale,chiulangiu”.Replic spunînd că-l prefer pe CRIN PREŞEDINTE…nu agreez ce vine de la Băsescu..adică pe Macovei procuroarea torţionară fără împliniri în dragoste din urîciune sufletească,nu neapărat fizică…sau pe hoaţa de buget şi inimi, preacurviştina Elena Udrea blonda din miezul/(mijul)) nopţilor Cotroceniului. Eu le recomand băsiştilor să caute repede un candidat(netolomac)ce prezintă suficient de multă încredere pentru a-l ajuta să crească şi cu ajutor propagandistic;doar dând la gioalele Crinului fără a ne prezenta şi promova altă floare…o să se reuşească cel mult împiedicarea câştigării preşedinţiei din primul tur…şi binenţeles că-n turul doi n-o să voteze românul vreo curvă divorţată..fie că-i blondă sau neagră bretonată.

  4. Ce părere aţi avea dacă U.S.L. l-ar susţine, dacă ar candida, la preşedinţia
    României, pe primarul Sibiului, Iohannis?! Poate ne-am germaniza şi noi, poate ne-am civiliza, oricum relaţiile cu Europa, clar, ar fi altele. Ce ziceţi, ar fi mişto?! Eu mi-aş dori un „străin” la Cotroceni, fiindcă de „autohtoni” m-am lămurit: nişte NIMENI!

  5. @SORIN Păi contează părerea noastră…contează părerea SRI..că ei sunt ursitoarele votanţilor născători de prezidenţi))Din ce văd io…nu-s hotărâte ursitoarele în privinţa pruncului mesianic,dar sigur vor să omoare bulbul Crinului cu ale securităţii ierburi perene))

  6. @danut: Macovei nu-i tortionara, ci usl-asii HOTI, MINCIONOSI, PROSTI! Jigodia fenechiu-pnl nu trebuie sa plateasca pentru ,,afacerea transformatorul”, din anul 2000? Lepra silaghi, crede ca daca incearca sa se ascunda in Parlamentul European scapa? ,,Inspectoarea generala” otilia dumitru-psd, cap al unei formatiuni mafiote de profesori, nu trebuie sa ajunga la Puscarie? Dar nenorocitii usl care sunt anchetati de ANI, alde musoiu-psd, vicele lui ciuperca-psd & co, chiar credeti ca sunt nevinovati? Cu ce masina circula ,,social-democratul” musoiu-psd? u.s.l.= urdori, sclavi ai satanei, lepre!!! Condusi de varanul dan voiculescu-pc + antene mincinoase, ala care si-a turnat verisoara primara la securitate, nu S.R.I.!!!

  7. @Mike Doamne ce prost eşti mikuţule…şi mai iei şi bani pt asta de la unii pdlişti mai proşti ca tine.Tu n-ai îmţeles mikule că mi se rupe şi de usl şi de voiculescu şi fenechiu?Băi io-ncep să cred că eşti masochist de tot mai vrei să te sodomizez)) Băi nenorocit de băsist,io ţi-am zis că vreau să unificăm dreapta postacă,dar vreau cu LELIA…nu cu tine sclavule, io iubesc femeile băă…aşa că du-te la a lu Cernea tu cu maidanezii şi lasă-mă pe mine să mă lupt cu doamnele şi mămicile))

  8. @danut: mincinos al psd Ialomita, bani si alte foloase necuvenite ai luat tu, ca sa sustii usl, nu io! Numai un psd-ist dement ca tine poate acuza doar ca sa distraga atentia de la realitatea zilei: usl guverneaza RO ca in fabula cu Racul (psd), Broasca (pnl) si Stiuca (pc). Vai de biata RO!

  9. @Mike )))))))Io zic că-i guvenare cam cu porcul şi dovleacul)))Ia zi câţi câini ai înfiat?Eşti pe primul loc între javrele pdl-il la adunat de maidanezi?

  10. @danut: leprelor usl, mincinosilor si incompetentilor psd, le revine responsabilitatea guvernarii RO si administrarii localitatilor unde detin majoritatea. Daca o se te muste un maidanez din Slobozia, pe cine o sa dai vina, pe stoica-psd sau bacanu-psd? Vezi ce om de treaba sunt? Iti dau voie sa optezi!

  11. @Mike Dau vina pe amantă şi pe nevastă….pe nevastă că m-a blestemat când m-a chemat acasă -şi pe amantă că m-a ţinut păn s-a făcut noapte şi nu mi-a zis la plecare că are nişte cretini de vecini ce ţin câini pe lângă bloc)))

  12. @Danut: doar un psd-ist ramolit nu poate intelege ca administrarea municipilui Slobozia, inclusiv apararea oamenilor de cainii vagabonzi, cade in sarcina administratiei locale, majoritar usl (adica aia mincinosi, hoti si prosti).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *