Sănătate

„Sportul” preferat al administraţiei ialomiţene

SPITAL curte

După ce pe perioada interimatului pentru funcţia de manager, a repetat la nesfârşit aceeaşi lozincă referitoare la faptul că vrea să transforme Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia într-o unitate medicală ultra-performantă, managerul Iancu Mariana proaspăt repus în funcţie printr-o „conjunctură” de nota 9,5 a trecut la fapte.

Rectificare seacă

Aşa cum s-a obişnuit toată populaţia ialomiţeană care încă mai dă doi bani pe cheltuirea banilor publici la care ea ca o schizofrenică proaspăt internată în secţia de psihiatrile specializarea contribuţii băneşti la Stat achită lună de lună factura, populaţia este informată sec despre banii care se duc pe apa sâmbetei în judeţ. „Se aprobă rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, pe anul 2017, pe secţiuni, capitole, subcapitole, titluri, articole şi alineate, la venituri în sumă de 81.127.000 lei, la cheltuieli în sumă de 84.290.000 lei, cu un deficit de 3.163.000 lei, deficit ce va fi acoperit din excedentul anului aterior.” Cu alte cuvinte până la momentul redactării acestui material, suma pe care SJU Slobozia supranumit şi „abatorul din Ialomiţa” o va cheltui până la finele anului în curs este de peste 842 de miliarde lei, adică nu mai puţin de 18 milioane de euro, având o „gaură” de 31 de miliarde de lei. Pentru cei care au uitat, acest neajuns financiar care va afecta toţi pacienţii într-o oarecare măsură vine ca urmare a managementului defectuos şi a lipsei de responsabilitate a unor medici condamnaţi de instanţele de judecată la plata în solidar cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia echivalentul sumei de 500.000 euro (vezi cazul Raisa Uzea), dar şi a altor erori medicale ori manageriale din anii trecuţi.

Tupeu de manager

Nu am avut bolnavi pentru că a fost perioada de vară în care oamenii au fost în concedii de odihnă, copiii au fost în vacanţă şi pediatria a resimţit din plin acest lucru, medicii au fost în concediu.  Faptul că ne aflăm la câteva sute de kilometri de Bucureşti, faptul că ne aflăm aproape de Spitalul Judeţean Constanţa, suferim foarte mult la partea hotelieră şi în ziua de astăzi pacienţii au de unde alege şi probabil aceste lucruri au făcut să scadă numărul de bolnavi.”  Cu alte cuvinte managerul Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia se scuză când este întrebată despre cauzele care au dus la apariţia acestui deficit bugetar imputând simplilor cetăţeni faptul că s-au îmbolnăvit mai rar pe parcursul celor trei luni ale anotimpului călduros şi oarecum îi dojeneşte făcându-i responsabili atât pe simplii cetăţeni dar şi pe angajaţii spitalului de această lipsă acută a absorbţiei de fonduri de la Casa de Sănătate, prin invocarea concediilor de odihnă. Mai mult decât atât chiar doamna manager confirmă starea precară şi condiţiile jalnice în care se află SJU şi în care sunt trataţi bolnavii, spunând că aceştia preferă să străbată sute de kilometri până la spitalele din Bucureşti ori din Constanţa pentru a fi trataţi în condiţii decente. Referitor la îmbolnăvirile rare pe care le-aţi invocat doamna manager, vă dăm un pont: discutaţi dumneavoastră cu preşedintele Moraru şi cu primarul Mocioniu în cadrul şedinţelor plenare ale Partidului Stat şi legaţi reţeaua de apă oraşului direct la haznaua de la ieşirea din oraş, eventual şi îmbuteliaţi rezidurile, să vedeţi atunci bunăstare la spitalul pe care îl conduceţi. Nu o să facă faţă Casa cu decontul, vă spun. Rai bancar în conturile Spitalului, ce să mai…

Calcule pentru serviciul de transport al persoanelor care necesită dializă

Cu planul făcut încă de la numirea în funcţia de manager interimar al Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, managerul Mariana Iancu anunţa încă de la începutul anului 2017 intenţia de a înfiinţa un serviciu pentru transportul pacienţilor care necesită dializă de la domiciliul acestora la Staţia de Dializă a SJU Slobozia şi înapoi la domiciliu, sumele de plată urmând a fi decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Ialomiţa condusă de directorul Mihai Geantă. Nemulţumită de actualul contract de transport încheiat între societatea S.C. ANDALEX S.R.L. şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, precum şi de “existenţa de mai mulţi ani a unor litigii împovărătoare din punct de vedere financiar pentru SJU Ialomiţa cu firma prestatoare a serviciilor de transport pacienţi”, managerul Iancu a primit asigurări de la Victor Moraru încă de la preluarea mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa că va aloca sume de bani îndestulătoare pentru realizarea acestui proiect, mai exact 130.000 lei pentru cumpărarea a două autoturisme, conform documentelor. Ţinând cont de faptul că în prezent SJU achită societăţii Andalex suma de 32.375 lei în fiecare lună pentru acest serviciu şi de faptul că potrivit calculelor prezentate public cheltuiala spitalului va scădea cu aproximativ 13.135 lei lunar în cazul achiziţionării a două autoturisme proprii de transport persoane care necesită dializă, planul este prea bun pentru a fi adevărat, spun oamenii. Toate acestea vor fi probabil dezbătute în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Ialomiţa urmând a fi aduse ulterior în atenţia cititorilor ziarului Ştirea într-un nou material.

Victor Ghinea

Lasa un comentariu

1 + eleven =