Alt purcoi de bani pe mâna primarului comunei Traian. Cică pentru bunicii satului…

Distribuie articolul:

Mizând pe faptul că nimeni n-o să-şi mai aducă aminte de banii cheltuiţi în urmă cu câţiva ani, tot pentru bunăstarea locuitorilor comunei, primarul Fănel Năstase se-arată mândru să spună celor care au tot interesul „să pună botul” (scuzaţi, pardon de expresie!) la „raportări măreţe” din care să reiasă că el şi specialiştii (în fapt, nişte „băieţi deştepţi care fac jocurile la masa verde” a accesării fondurilor europene) vor aduce, iarăşi, purcoi de bani în comuna  plină de oameni aflaţi în stare de…marginalizare, vulnerabilitate, bla, bla, bla.      

Primarul comunei Traian se laudă că a atras prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 peste 24.390.000.00 lei. Adică, peste 5.200.000 EURO. Adică, peste 240 de MILIARDE lei vechi!

Primul proiect poartă denumirea „Împreună inovăm – măsuri integrate de dezvoltare și incluziune socială în comuna Traian” şi de el beneficiază, cică,  897 de „persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială”. Cel de-al doilea proiect lansat în data de 02 iunie 2019 poartă de numirea „ Împreună pentru bunici – reducerea  numărului de bătrâni vulnerabili în comuna Traian” şi vizează furnizarea de servicii sociale, pentru 161 de beneficiari, persoane vârstnice aflate în situație vulnerabilă”
Cică…

Proiectul „Împreună pentru bunici – reducerea numărului de bătrâni vulnerabili în comuna Traian, prin furnizarea de servicii sociale” este cofinanţat din Fondul Social European. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Ialomiţa este partenerul de nădejde al Primăriei comunei Traian. Managerul acestui proiect este doamna Comuna Traian 1Macoveanu Georgiana.
Ce vrea să facă primarul Năstase cu banii? Potrivit documentaţiei, cică va fi înfiinţat un Centru Comunitar Multifuncţional, în care, timp de trei ani, un număr de 161 de bătrâni vor beneficia îngrijire la domiciliu, o masă caldă pe zi şi servicii sociale adecvate în cadrul unui proiect cu fonduri europene, în valoare de 2,7 milioane de lei. 27 de MILIARDE lei vechi, adică!

Pentru acurateţea informaţiei, facem precizarea că bugetul total al proiectului este de 2.793.472,97 lei, din care 2.374.452 lei reprezintă finanţarea FSE, 363.151,55 lei vin bugetul naţional, iar 55.869,42 lei reprezintă cofinanţarea proprie a partenerilor.

Durata de implementare a acestui proiect s-a stabilit a fi de 36 luni, începând cu 19 iunie 2019.  Ca de fiecare dată când primarul comunei a pus mâna pe câte-un purcioi de bani publici, un număr de locuitori a fost „băgat la înaintare”, pe motiv că printre beneficiari se numără şi cetăţeni care aparţin minorităţii rome. De data aceasta, din cei 161 de beneficiari ai proiectului pentru bunici (?) vreo 40 sunt romi. Şi ei vor beneficia de „furnizarea a zece servicii sociale adecvate nevoilor acestora”, desigur!
Potrivit statisticilor, comuna Traian are o populaţie de 3.168 de persoane, din care 384 au vârsta peste 65 de ani, peste 20% din totalul populaţiei fiind de etnie romă. Şi ce dacă unii, aşa ca noi, încă se mai întreabă de ce, oare, primarul şi „băieţii deştepţi” (de la masa verde a accesării fondurilor europene) sunt aşa ferm convinşi că trâmbiţatele „prefaceri” ce vor fi etalate „de ochii lumii” reuşesc să îi convingă pe cei ce-ar trebui să stabilească în ce constă oportunitatea şi, mai ales, viabilitatea unor astfel de proiecte…? Şi ce dacă „Organele” cu atribuţiuni de control se prefac că nu văd şi dincolo de aparenţe, măcar cât să nu ne determine pe noi să „suspicionăm rezonabil” că au tot felul de interese, altele decât cele legate de ajutorul pe care autorităţile îl acordă persoanelor vulnerabile, marginalizate, etc? Important este că, în opinia celor implicaţi, autorităţile române „reuşesc să ia banii puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană”. Că, în realitate, din atâţia bani, peste trei ani, n-o să se vadă mare mare lucru, sigur că nu-i interesează pe cei care, de ani de zile, îşi fac mendrele şi-şi măresc, consistent, averile…!

IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *