Cât tupeu au avut 10 foşti miniştri ai Mediului

Distribuie articolul:

* Bucureşti, 19 Ianuarie – Cel mai mare eveniment de mediu din ultimii 25 de ani a avut loc ieri la Opera Naţională Bucureşti, când pe aceeaşi scenă, 10 foşti miniştrii ai Ministerului Mediului şi actualul ministru au dezbătut problemele mediului înconjurător, în faţa a peste 400 de participanţi.

Cine n-a aflat despre marele jaf săvârşit în pădurile mediu 6României, în cei 26 de ani postdecembrişti? Cine n-a auzit despre defrişările masive întru îmbogăţirea unor patroni, a unor firme care, mână-n mână cu autorităţile, cu politicienii, au ras de pe faţa pământului sute de mii de hectare de pădure? Şi când ani de-a rândul presa a titrat „la greu” despre fărădelegile comise cu sprijinul nemijlocit al „conducerii de partid şi de stat”, ăştia 11 au tupeul să urce pe scenă şi mediu 7să se laude, şi să primească premii, şi să se pupe ei între ei, în sfidarea evidenţelor care, la o adică, trebuia să-i reunească în faţa completului de judecată, nicidecum într-o acţiune tovărăşească? Ei bine, da!
Dintr-un comunicat de presă remis redacţiei noastre din partea unui ONG, am aflat că toţi cei 10 foşti miniştrii ai Ministerului Mediului „au vorbit despre cele mai mari provocări cu care s-au confruntat pe mediu 2durata mandatelor, au punctat realizările cât şi eşecurile din timpul mandatelor, finalizând cu sfaturi pentru viitor. Cum au ajuns două ONG (Asociaţia Română de Mediu (ARM) şi Asociația Planeta Verde) să organizeze astfel de manifestări, deşi cetăţenii aşteptau de la Asociaţii, Fundaţii, Organizaţiile care militează pentru Mediu, să se ia la trântă cu miniştri, nicidecum să-i premieze, ESTE, desigur, o întrebare retorică…
Redăm mai jos din declaraţiile unora:
„Este clar că omul este un prăduitor al lumii ce îl înconjoară, pe care o sărăceşte dar şi o distruge, lăsând în urmă toată scursura civilizaţiei (deşeuri, poluare a aerului şi apei) şi desfigurarea feţei Pământului. Pericolul pentru viitorul omenirii este ineluctabil, dar el a fost sesizat tot mai acut cu cât procesul avansează şi s-au găsit capete lucide şi luminate ce au încercat să-l stopeze sau măcar să-l amelioreze” a spus Marcian Bleahu, fost Ministru a Mediului în perioada 1991-1992.
„Domeniul autorizării de mediu din România trebuie să fie unitar, astfel de documente nu trebuie elaborate diferit de la o agenţie de protecţie a mediului la alta, iar autorizaţia de mediu trebuie să fie la fel şi la Galaţi, şi la Hunedoara”, a glăsuit, suav, madam Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului în perioada 2004 – 2007.
„Nu m-a întristat foarte mult că nu s-a reuşit avizarea proiectului de la Roşia Montană, pentru că nu s-a înţeles că nu este suficient să vii să faci numai minerit, ci să ţii cont şi de altele”, Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului în perioada 2009 – 2012.
„România trebuie să aibă curaj să aplice legi, iar societatea civilă trebuie implicată în astfel de decizii”, a ţinut să precizeze Attila Korodi, fost ministru al Mediului în perioada 2007-2008, respectiv în intervalul 2012 – 2014.
Sesiunea s-a finalizat cu declaraţiile actualului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, doamna Cristiana Paşca-Palmer, cea care a zis că „România trebuie să aibă o voce mult mai pregnantă la nivelul Uniunii Europene (UE). Problematica pădurilor este esenţială şi aveţi în mine un partener total pentru rezolvarea problemelor. O altă direcţie pe care mi-o doresc este măcar să impulsionăm o tranziţie către economia verde. Economia verde aduce locuri de muncă şi ar oferi României capacitatea de a rămâne competitivă în piaţă”
Din acelaşi comunicat de presă am mai aflat că au fost acordate şi 25 de premii, pentru oamenii, reprezentanţi ai mediului privat, dar şi mediului public şi neguvernamental care, prin proiectele pe mediu implementate în ultimul sfert de secol, au adus un impact pozitiv în acest domeniu. Tot în gala de premiere au fost acordate diplome de apreciere pentru toţi angajaţii de 25 de ani ai Gărzii de Mediu, Agenţiei Naţională pentru Protecţia Mediului şi filiale acesteia din ţară care au constituit forţa şi expertiza în acest domeniu.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *