CJI „toacă” aproape jumătate din buget pentru unii copii, unii bătrâni şi unii handicapaţi

Distribuie articolul:

* Pentru anul acesta alocaţia este de 570 MILIARDE lei vechi. După ce anul trecut a avut de cheltuit (şi a şi cheltuit, desigur!) fix 60.814.000 lei RON, adică peste 600 de MILIARDE de lei vechi…

Aşadar, cinci sute şaptezeci de miliarde de lei vechi!!!Asta, de la bugetul CJI, căci, ca şi anul trecut, mai sunt şi veniturile proprii…
Sperăm că şi dumneavoastră să înţelegeţi dimensiunea financiar-contabilă a acestor cheltuieli pe care le suportăm din munca noastră, an după an, cu întreţinerea bieţilor oameni de care, cică, se ocupă Consiliul Judeţean. E vorba despre cei din Azilul de bătrâni din Slobozia, de la Balaciu, de la Fierbinţi şi de la Movila, precum şi despre bieţii orfani abandonaţi în „casele de copii” (unele chiar de tip familial), dar şi despre plata salariaţilor şi, desigur, (răs)plata asistenţilor maternali.

Pentru acest an, Bugetul CJI este în sumă de 1.515 MILIARDE lei vechi. Mai exact 151.507.000 lei, pe partea de Cheltuieli a Bugetului pe 2016. Ca în fiecare an, nu este deloc mic Bugetul de Venituri şi Cheltuieli gestionat de consilierii judeţeni conduşi – POLITIC – de către „executivul” din fruntea – POLITICĂ – Consiliului Judeţean Ialomiţa. Ba, ţinând cont de sursele de alimentare a acestui buget, de veniturile populaţiei şi, nu în ultimul rând, de ceea ce se realizează din acest buget, am putea spune că banii se risipesc în mod samavolnic şi, nu de puţine ori, razant cu penalul.
Un purcoi de bani. Vorbim despre Bugetul unei instituţii, căci unii (ce par intenţionat lăsaţi în eroare) înţeleg greşit şi au impresia că din aceşti bani se realizează toate în acest judeţ, deşi acesta este bugetul cheltuit doar de instituţia CJI, cu subunităţile lui, respectiv: DGASPC Ialomiţa, Muzeele şi Centrul Cultural „Ionel Perlea”.
Din motive ce ţin de politica redacţională, nu luăm azi în discuţie sumele cheltuite pentru cultură şi religie. Azi, vom prezenta informaţii ce vizează doar Direcţia de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului. Faptul că unii îşi închipuie că purcoiul de bani reprezintă cheltuiala pentru toţi copiii, pentru toţi bătrânii, pentru toţi handicapaţii, deşi în cheltuiala făcută din bugetul CJI intră numai cei aflaţi în evidenţa DGASPC Ialomiţa, i-a făcut pe şi mai mulţi să nu li se pară a fi un purcoi de bani sumele gestionate de tandemul Silvian Ciupercă – Marcu Paul. Şi vi le vom prezenta deoarece în prima lună a anului consilierii judeţeni au aprobat, nu numai bugetul,CJI toti ci şi o Hotărâre privind modificarea unei Hotărâri adoptată cu o lună înainte, mai precis în ultima lună a anului trecut. Este vorba despre Hotărârea nr.115/17.12.2015, cea care a trebuit să fie modificată dintr-un motiv ce frizează ridicolul şi arată cât de superficiali sunt „băieţii deştepţi” din instituţiile statului. Vreţi să ştiţi ce motive au fost evidenţiate în Expunerea de motive semnată de cel care „ e în locu’ lui Silvian Ciupercă” adică domnul Ştefan Muşoiu ? Scrie că prin Hotărârea în cauză a fost aprobat costul mediu lunar şi cuantumul contribuţiei lunare de întreţinere a persoanelor vârstnice îngrijite în Căminul de la Balaciu şi Fierbinţi pentru anul 2016. Şi, cică, după şedinţa plenului Consiliului Judeţean în Monitorul Oficial al României nr.959/24.12.2015 a fost publicată Hotărârea de Guvern nr.978/2015 privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale şi a nivelului venitului social pe membru de familie în baza căruia se stabileşte contribuţia lunară de întreţinere datorată de către persoanele (sau familiile acestora) internate în aceste Centre…
Căci, dacă nu ştiaţi, cotă parte din cheltuieli sunt suportate din pensia fiecărui beneficiar şi, în caz că nu are pensie, cota parte se suportă de către rudele celor internaţi.
Cât priveşte contribuţia persoanelor vârstnice îngrijite într-un Cămin, consilierii locali au hotărât după cum urmează:
a) persoanele vârstnice plătesc 60% din valoarea veniturilor personale lunare;
b) susţinătorii legali : cei care au venituri de peste 782 lei pe lună acoperă diferenţa, cei care nu au 782 lei pe fiecare membru de familie, nu plătesc, această diferenţă urmând a fi suportată din bugetul Consiliului Judeţean Ialomiţa.
Despre câţi bătrâni, câţi copii şi câte persoane cu dizabilităţi (handicap) sunt în grija DGASPC, dar şi câţi asistenţi maternali sunt în evidenţa instituţiei, noi am tot scris. Dar, fiindcă an de an sunt astfel de cheltuieli, cel puţin o dată pe an ne vedem nevoiţi a scrie…
IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *