Deficitul sistemului medical ialomiţean este de 46%

Distribuie articolul:

Serviciile medicale din Ialomiţa au costat în anul 2017 aproximativ 200 milioane de lei în condiţiile în care din contribuţiile ialomiţenilor s-au strâns numai 108 milioane lei iar procentual această situaţie se traduce print-un „credit în bani” acordat de celelalte judeţe mai înstărite în proporţie de 46% din totalul necesităţilor din domeniul sănătăţii la nivelul judeţului.

„În ultimii ani bugetul asigurărilor de sănătate a fost într-o permanentă dinamică iar anul trecut a ajuns la 200 milioane lei, finanţare ce nu a creat sincope. Veniturile colectate de ANAF şi care sunt atribuite bugetului asigurărilor de sănătate s-au ridicat anul trecut la 108 milioane lei, un buget deficitar, puterea de colectare şi de contribuţie la nivelul judeţului ţine cont de activitatea economică şi de numărul de contribuabili. Sumele colectate sunt mai mici decât sumele de care este nevoie dar Ialomiţa s-a înscris la redistribuire naţională şi a beneficiat de banii colectaţi din alte judeţe mai puternice din punct de vedere economic. Sperăm ca fondurile să ajungă până spre finele anului, când, probabil, se vor distribui sumele reţinute la Casa Naţională în cuantum de 10%.”, spune Mihai Geantă, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Ialomiţa.

Spitalele din Ialomiţa depind de abilităţile manageriale ale directorilor

In opinia preşedintelui CJAS Ialomiţa managerii spitalelor din judeţ sunt singurii abilitaţi dar şi direct răspunzători pentru modul de cheltuire a sumelor alocate de Casă, iar aceştia trebuie să-şi prioritizeze atent cheltuielile atât cu personalul din subordine dar şi cu materialele necesare pentru buna desfăşurare a actului medical din incinta unităţilor spitaliceşti. Deşi este cea mai mare unitate spitalicească din judeţul Ialomiţa şi pe cale de concecinţă primeşte cea mai mare „felie” din contractele încheiate între CJAS Ialomiţa şi unităţile medicale, la Spitalul Judeţean de Urgenţă lucrurile nu sunt tocmai roz. Concret din totalul sumei de 47.778.320 lei disponibili conform contractelor dintre părţi, SJU Slobozia a primit în anul 2018 nu mai puţin de 29.932.990,82 lei ceea ce se traduce în 62,64% din bugetul CJAS Ialomiţa, iar sumele se preconizează că sunt suficiente numai până la începutul lunii noiembrie. Pe locul în clasamentul sumelor aferente contractelor pe care Casa Judeţenă de Asigurări de Sănătate Ialomiţa le onorează se află Spitalul Municipal Anghel Saligny din Feteşti care beneficiază de 7.870.495 lei fiind urmat de Spitalul Municipal Urziceni cu 6.477.322 lei respectiv Spitalul Orăşenesc Tăndărei care urmează să încaseze în anul 2018 conform contractului 3.497.511 lei. „De la bugetul statului se virează lunar aproximativ 4,99 milioane lei pentru plata salariilor medicilor, asistenţilor medicali şi personalului din toate cele patru spitale din judeţul Ialomiţa. Suma reprezintă diferenţa între ce reuşesc spitalele să acopere din veniturile lor şi fondul total de salarii, aşa cum a fost el aprobat în acest an. Practic, dacă îşi fac contractele unităţile medicale au 3,5 milioane lei pe lună pentru salarii iar prin transfer de la Ministerul Sănătăţii mai primesc încă 4,99 milioane lei pe lună.”, a declarat Mihai Geantă.

54,75 miliarde de lei s-au dus peste hotare

Conform datelor oficiale CJAS Ialomiţa îşi îndeplineşte cu brio datoriile faţă de cetăţenii români, în speţă ialomiţenii plecaţi peste hotare în interiorul spaţiului european. Conform rapoartelor anuale care ne-au fost puse la dispoziţie, în anul 2017 Casa de Sănătate Ialomiţa a achitat servicii medicale în străinătate în valoare de 5.475.772 lei adică aproape 55 miliarde de lei vechi unui număr de 1.426 de cereri venite din partea ialomiţenilor. Cea mai mare pondere a fost însă în Germania unde CJAS Ialomiţa a înregistrat peste 950 de cazuri a căror valoare totală s-a ridicat la 2.432.057 lei ceea ce se traduce printr-un procent de 44,41 la sută din totalul sumelor distribuite de Casă în ţările membre ale Uniunii Europene.

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *