DGASPC vrea trei construcţii noi pentru copiii abandonaţi

Distribuie articolul:

În şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Ialomiţa care a avut loc în data de 18 iunie, DGASPC în calitatea sa de ordonator de credite secundar a identificat în municipiul Urziceni un teren în suprafaţă totală de 4520 mp situat pe strada Regiei, nr. 7A pe care doreşte construirea a două căsuţe de tip familial precum şi a unui centru de zi pentru copiii instituţionalizaţi de la nivelul judeţului Ialomiţa.

Căsuţele Ionuţ şi Katerina

Fiecare dintre aceste unităţi rezidenţiale de tip familial urmează să aibă 296 mp constând în patru dormitoare cu câte trei paturi fiecare, două băi complete, cameră de zi, loc de servire a mesei pentru 12 persoane simultan, bucătărie, spălătorie dar şi alte spaţii necesare pentru diverse funcţiuni auxiliare. În incintele celor două căsuţe destinate copiilor instituţionalizaţi din Ialomiţa urmează a fi prevăzute zone după tipicul gospodăriilor de tip urban care să conţină peluză, grădină cu flori şi câţiva pomi fructiferi. Toate aceste dotări aparent banale pentru majoritatea oamenilor au drept scop adaptarea copiilor abandonaţi la senzaţia de familie şi accelerarea integrării sociale a acestora. Trebuie menţionat faptul că în opinia DGASPC Ialomiţa durata minimă de funcţionare a acestor amplasamente pe care şi-o asumă prin acest proiect din bani publici este de 10 ani. Printre nevoile exprimate în mod precis în cadrul proiectului în ceea ce priveşte circuitele funcţionale şi dimensiunea spaţiilor, instituţia a afirmat în proiect faptul că suprafeţele construite vor fi gândite în aşa fel încât să faciliteze participarea minorilor la toate activităţile casnice din cadrul celor două căsuţe de tip familial precum: participarea acestora la procesul culinar, participare la procesul de spălare a hainelor, etc. Centrul de zi care urmează să fie construit în aceeaşi incintă cu acele căsuţe menţionate anterior urmează să ocupe o suprafaţă de 280 mp având în componenţă patru săli destinate cabinetelor medicale, o zonă centrală destinată activităţilor comune ale minorilor precum, o sală pentru servit masa a 18 persoane simultan, dar şi un mic teren pentru activităţi fizice în aer liber. Trebuie menţionat faptul că toate aceste demersuri care se fac la nivel naţional vin ca urmare a unor angajamente internaţionale pe care România le-a semnat care au ca scop dezafectarea şi închiderea tuturor centrelor de plasament învechite.

Sursele de finanţare identificate în prezent

Conform proiectului de hotărâre ajuns pe masa consilierilor judeţeni, cele trei construcţii care urmează să fie amplasate în municipiul Urziceni vor costa 4.652.757 lei cu TVA, adică puţin sub 1 milion de euro. Maxim 70% din totalul cheltuielilor urmează să fie asigurate din fonduri FEDR, adică fonduri europene nerambursabile. Conform proiectului, un alt procent de maxim 28% din suma totală va merge la plată către Bugetul de Stat iar în final beneficiarul, adică DGASPC Ialomiţa sau mai precis Consiliul Judeţean Ialomiţa se angajează să achite un minim de 2% din cheltuieli. Toate bune şi frumoase, dar până la bani. Ţinând cont că terenul aparţine domeniului public al judeţului Ialomiţa şi pe cale de consecinţă urmează să fie cedat gratuit în administrarea DGASPC Ialomiţa, iar fiecare dintre cele 3 construcţii costă în medie 333 mii euro, nu putem să nu ne întrebăm în ce condiţii deosebite şi ce echipamente speciale urmează să fie integrate în noul amplasament, astfel încât costurile să fie de 3 ori mai mari decât în cazul construcţiilor executate de societăţi comerciale de profil pentru persoanele fizice. Aşteptăm însă cu mare interes inaugurarea acestor construcţii şi elucidarea acestui mister al costurilor extrem de ridicate comparativ cu costurile achitate de populaţie.

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *