DSV Ialomiţa – controale de Paşti

Distribuie articolul:

puia ansvsaDirecţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, prin personalul de specialitate a efectuat în luna martie o serie de acţiuni cu scopul de a verifica implementarea corectă a bunelor practici de producţie, a bunelor practici de igienă pe întreg lanţul alimentar de la producător la procesator, precum şi la nivelul crescătorilor de animale – proprietari ai exploataţiilor comerciale şi nonprofesionale ce au avut ca obiectiv supravegherea şi controlul bolilor animalelor domestice, stabilirea statusului de sănătate al animalelor şi corelaţia dintre bolile animalelor şi transmiterea acestora la om.
În timpul controalelor s-a urmărit modul în care operatorii economici respectă prevederile legale în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor de igienă, a condiţiilor de temperatură necesare menţinerii lanţului frigorific, eligibilitatea materiei prime, trasabilitatea produselor, implementarea programelor de autocontrol.
Au fost verificate: 65 magazine alimentare, 6 supermarketuri, 23 unităţi alimentaţie publică, 2 centre prelucrare lapte independent, 5 centre prelucrare lapte integrate în exploataţie, 3 carmangerii, 5 pescării, 2 măcelarii, 2 unităţi procesare miere, 2 stupine, 2 exploataţii non profesionale de animale producătoare de lapte crud materie primă destinat procesării, 4 controale în brutării, 9 laboratoare patiserie, 4 controale depozite produse alimentare de origine nonanimală, 1 moară, 1 unitate fabricare produse alimentare de origine nonanimală, 11 controale trasabilitate OMG, 20 depozite seminţe consum, 5 primării privind gestionarea câinilor fără stăpân, 8 unităţi de producere depozitare şi comercializare a produselor medicinale veterinare, 5 ferme păsări, 12 CSVA şi 1 ferma comercială bovine privind modul de producere a laptelui crud materie primă, 3 unităţi de producere depozitare şi comercializare a furajelor, 2 centre de colectare animale vii, 5 ferme porcine, 4 unităţi de neutralizare SNCU.
Au fost efectuate 28 evaluări şi clasificări în categorii de risc ale unor unităţi de procesare/depozitare/valorificare a produselor alimentare. Totodată s-a auditat o unitate de procesare lapte şi produse lactate, o unitate de abatorizare păsări şi procesare carne pasăre. În urma activităţii de abatorizare a rezultat o cantitate de 238.780,72 kg. subproduse astfel: MRS-5.866,4 kg. şi SNCU-232.914,32 kg. fiind dirijate către unităţi de neutralizare. A mai fost confiscată şi dirijată spre neutralizare cantitatea de 1.734,49 kg. SNCU la solicitarea operatorilor economici reprezentând produse depreciate organoleptic, cu termen de valabilitate expirat sau cu defecte tehnologice. S-a reţinut oficial, în vederea distrugerii, la producător, o cantitatea de 59.381 buc. conserve mazăre aflată pe stoc şi o cantitate de 27.233 buc. conserve mazăre rechemate din piaţă. Acţiunea de retragere este în desfăşurare.
Principalele deficienţe constatate au fost legate de: asigurarea trasabilităţii produselor alimentare, efectuarea necorespunzătoare a acţiunilor de combatere a dăunătorilor, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor.
La constatarea abaterilor privind normele de sănătate şi bunăstarea animalelor, precum şi a celor privind siguranţa alimentelor inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au aplicat un număr de 38 sancţiuni contravenţionale în conformitate cu prevederile HG nr. 984 din 2005 actualizat, valoarea totală a amenzilor fiind de 35.400 RON şi 8 avertismente.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *