Farmaciile din Ialomiţa – sume impresionante decontate de CJAS

Distribuie articolul:

  • În fiecare an, Casa de Sănătate Ialomiţa (CJAS), instituţie condusă de economistul Mihai Geantă, încheie contracte cu fiecare medic de familie care deţine un Dispensar, cu fiecare firmă care poate deţine chiar un lanţ de Farmacii, cu fiecare unitate spitalicească şi, nu în ultimul rând cu firme care prestează servicii de Laborator sau comercializează aparatură, echipamente şi dispozitive medicale. Stabilite în baza unor criterii (uneori discutabile, de multe ori interpretabile) alocările bugetare au stârnit tot felul de controverse şi discuţii…spuse pe şleau sau pe la colţuri… !

Nu ştim de ce a fost luat drept punct de referinţă anul 2003 pentru a compara starea medicală a ialomiţenilor. Cert este că în răspunsul oferit de conducerea CJAS, la întrebări vizând decontările către farmacii de pe raza judeţului, ni se furnizează informaţia potrivit căreia „ În anul 2003 erau 21 de farmacii în mediul urban şi 3 farmaGEANTA cjascii în mediul rural, comparativ cu anul 2017 când au contracte încheiate un nr. de 75 de farmacii în total, 42 în oraşe şi 33 de farmacii în comune, la care se adaugă 17 oficine. Astfel creşterea numărului de afrmacii în acest interbval de timp la care ne-am raportat este de peste 3 ori. În urban creşterea numărului de farmacii a fost de peste două ori, iar în rural creşterea numărului de farmacii a fost de peste 10 ori.

Afaceri ultra profitabile

Aşadar, dacă acum un an în Ialomiţa, 81 de farmacii vindeau medicamente, atât celor cărora medicii le-au prescris, fapt pentru care beneficiază de reţete compensate, dar şi celor care iau medicaţie care nu are nevoie de prescripţie de la medicul de familie sau specialist, anul acesta care stă să se încheie, numărul lor a scăzut la 75. Fiindcă nu credem, nu ne hazardăm să spunem că numărul bolnavilor a scăzut proporţional cu nr. farmaciilor. Şi-asta, deoarece cantitativ, consumul de medicamente este vizibil crescut, iar sumele de bani încasate de cei ce deţin Farmacii sunt de la an la an tot mai mari. E-adevărat că, dacă stai de vorbă cu farmaciştii, îi auzi plângându-se de Statul care le impune anumite „praguri” peste care nu pot să „sară calul” atâta cât să „li se pună pe inimă” consumatorilor care, de voie, de nevoie îngurgitează „hapuri”, mai dihai decât o fac cetăţenii altor ţări. Nu stăm astăzi să plângem pe umărul farmaciştilor, deoarece nu e cazul. Şi nici ei nu ne-au cerut, căci oamenii au, totuşi, atâta minte încât să aibă această minimă decenţă!

Astăzi Casa de Sanatatedoar vă prezentăm, în facsimil, lista cu sumele încasate de către farmacişti.

Placebo pentru sănătate …

După ce vedeţi şi analizaţi cifrele, sper să înţelegeţi că oricât ar fi de mic adaosul, sumele sunt fabuloase! Sigur că patronii farmaciilor respective nu au vreo vină pentru că fac profit de pe urma faptului că noi, românii, îngurgităm atât de multe medicamente şi, de la un timp încoace, îngrijorător de multe aşa-numite suplimente alimentare! Căci, sper că înţelegeţi că acestor sume impresionant de mari se adaugă alte sume, la fel de impresionant de mari, pe care oricare dintre farmacii le încasează pentru astfel de pseudo-produse farmaceutice şi, nu în ultimul rând, pentru produse cosmetice, vândute fără reţetă! Nu stăpânim statisticile şi nu cunoaştem amănunte despre modalitatea de vânzare a unor astfel de produse, acolo, în alte ţări! Tot ce ştim este că în alte ţări, trioul : medic de familia-pacient-farmacie acţionează astfel încât prevenţia medicală să nu se bazeze foarte mult pe înghiţirea a unor aşa mari cantităţi de suplimente medical-alimentare. La noi, dimpotrivă! Cu ajutorul mass-media (care, la rândul lor, nu-s vinovate că fac profit din publicitatea făcută produselor de …tot felul!), se induce în mentalul colectiv ideea că românii pot mânca mult (şi prost din punct de vedere calitativ, dar asta-i altă discuţie!) şi, mai apoi, trebuie doar să înghită un triferment, un colebil, un dicarbocalm, un supliment care să-l ajute să elimine gazele…Urmare a administrării unui astfel de placebo pentru pseudo-sănătatea recăpătată prin intermediul televizorului, sigur că au apărut disensiuni (deocamdată, mascate!) între medicii de familie, farmacişti şi diriguitorii aşa-numitului Sistem de sănătate. Căci, se consideră că în loc să meargă la medicii de familie şi să li se prescrie ce anume să înghită drept medicament farmaciipentru a i se vindeca ulcerul, colica biliară şi alte probleme ale tractului digestiv, spre exemplu, românilor li se induce ideea că se pot trata singuri, doar mergând la cea mai apropiată farmacie.

Îngrijorătoare perspectivă…

 Uitaţi-vă la suma totală cheltuită într-un an! 103.435.480 lei, în 2016? Aşadar, peste 1.034 MILIARDE de lei vechi s-au dus numai pe medicamentele CU REŢETĂ? Într-un an? Ei bine , da! Atâta bănet s-a topit, aici, în judeţul ăsta mic, pe lângă cele 7 municipii şi orăşele, sunt şi cele 59 de comune – loc unde se presupune că ar trebui ca oamenii să mănânce mai sănătos deoarece au, pe lângă case, grădini de legume şi fructe, coteţe cu găini care fac ouă bio, grajduri cu animale care au carnea fără E-uri, etc ! Şi-n timp ce farmaciştilor li se îndestulează conturile bancare (şi buzunarele, de la Casa de Sanatateprodusele alea vândute fără…reţetă! Faceţi click pe facsimil ca să vedeţi mai bine, pe fiecare-n parte! ), românii sunt din ce în ce mai bolnavi şi mai anemici! Nu vă prezint azi, în detaliu, teoria conspiraţiei, conform căreia MAI TOATE medicamentele „suplimentare” sunt, la rândul lor, pline de coloranţi şi „elemente” smulse forţat din Tabelul lui Mendeleev…! Azi, eu doar vă spun ceea ce nu prea v-am spus deoarece nici eu nu am crezut că în Ialomiţa s-a ajuns aşa de sus cu preţurile/decontările/încasările pentru medicamentele noastre cele de toate zilele…! Îmi fac, deci, mea culpa. Şi, desigur, promit să revenim cât de des pe acest subiect!

IONICA GHINEA       


Distribuie articolul:

One thought on “Farmaciile din Ialomiţa – sume impresionante decontate de CJAS

  1. Nu stiu cum merg treburile cu decontarile medicamentelor prin Casa de sanatate, dar ce vad eu la mine in cartier nu pare deloc lucru curat. La farmacia doamnei Rodica din Tandarei se vand multe medicamente mult prea ieftine fata de pretul de la celelalte farmacii. Sunt chiar si medicamente care se dau numai pe reteta. Toate se vand la liber si fetele spun ca au medicamente compensate de Casa de sanatate, dar nu se cere reteta si nu se dau nominal pe persoana ca la toate celelalte. Eu propun organelor de la Politie si Casa de sanatate sa faca un control real la medicamentele din stoc si sa se verifice daca sunt adevarate ca se aude ca sunt multe „facaturi” asta fiind si motivul pretului scazut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *