Justiţia primeşte fonduri europene pentru a fi mai integră şi mai transparentă

Distribuie articolul:

  • Specialişti în domeniu spun că Sistemul juridic român este marcat de o importantă instabilitate legislativă, dublată de o inflaţie legislativă. Cetăţenii care au avut de-a face cu magistraţii, sunt de părere că disfuncţionalităţile din sistem sunt multe, iar integritatea magistraţilor este pe zi ce trece mai mică, una dintre cauze fiind şi cea care ţine de organizarea sistemului judiciar român, sistem care lasă un judecător sau un complet format din doi magistraţi să decidă gradul de vinovăţie şi să împartă pedepse care, de cele mai multe ori, diferă revoltător de mult în dosare/speţe extrem de asemănătoare.

Ne place să credem că dându-şi seama că sunt din ce în ce mai mulţi justiţiabili care spun că le este greu să se descurce în hăţişul informaţiilor oferite, chipurile transparent, pe postalul instanţelor de jucecată, Direcţia Comunicare a Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management fonduri-europenepentru Programul Operațional Capacitate Administrativă (AM POCA) Ministerul deschide o nouă linie de finanțare, cu un buget alocat de 45.000.000 lei, în cadrul Axei prioritare 2 – Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente, Obiectiv specific îl constituie, cică, asigurarea unei transparențe și integrități sporite la nivelul sistemului judiciar în vederea îmbunătățirii accesului și a calității serviciilor furnizate la nivelul acestuia. Cererea de proiecte are drept solicitanți eligibili: Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Național al Magistraturii, Școala Națională de Grefieri, Ministerul Public, Uniunea Națională a Barourilor din România, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, Consiliul de Mediere, Curtea de Arbitraj, asociații profesionale cu activitate în domeniul justiției, ONG-uri cu activitate în domeniul justiției. În opinia celor care vehiculează cu astfel de fonduri, proiectele finanțate în cadrul acestei cereri de proiecte vor contribui la obţinderea unor rezultate de genul: Grad crescut de acces la justiţie al cetăţenilor prin derularea de campanii de informare/educaţie juridică și oferirea de servicii suport, inclusiv de asistenţă juridică, puse la dispoziţia cetăţenilor.

Părțile justitie 2interesate sunt invitate să depună cererile de finanțare până la data de 30 martie 2017 

POCA 2014-2020 este cofinanţat din Fondul Social European (FSE) – obiectivul tematic nr. 11 – Consolidarea capacității instituționale a autorităților publice și a părților interesate și eficiența administrației publice. Gestionat de MDRAPFE în calitate de Autoritate de Management, POCA reprezintă continuarea Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA) 2007-2013. Programul finanțează proiecte ale administrației publice care urmăresc crearea unei administrații moderne, eficiente, servicii publice competitive, investiții și reglementări de calitate, proceduri clare, simple și predictibile de funcționare și profesionalizarea funcționarilor publici, contribuind astfel la implementarea măsurilor de reformă și la atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *