POLARIS are patron penal. Slobozia are un contract cu POLARIS. Cine plăteşte preţul… ?

Distribuie articolul:

• Conform contractului, Polaris poate (şi, cică, ar cam vrea) să crească preţul stabilit a fi plătit « pe persoană ». Sigur că acest « artificiu » este discutabil, măcar dacă-l analizăm prin prisma cantităţilor care pot fi complet diferite, deşi numărul membrilor poate fi taman invers…

Dumitru Martin, tartorul firmei de renume (inter)naţional a fost arestat în urma unei anchete a FBI. Dumitru Martin este fratele  lui Gheorghe Martin – prefect al judeţului Constanţa, dar şi unchiul deputatului PSD Eduard Martin. Acest neam de boieri deţine în patrimoniu firma de salubritate, cu toate ramificaţiile ei întinse prin din ce în ce mai multe judeţe ale ţării.
Despre faptele patronilor s-a tot scris. Mai nou, presa a vuit despre faptul că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar şi a lui MARTIN EDUARD STELIAN, asociat al S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită. De asemenea, a fost trimisă în faţa instanţei de judecată şi SC POLARIS M HOLDING. Patronul firmei de salubritate este judecat în acelaşi dosar în care este judecat şi fostul primar al Constanţei, binecunoscutul Radu Mazăre. Mita ar fi fost dată/luată pentru aranjarea unor contracte de salubritate. Despre « filajul » de către băieţii cu « ochi albaştri » care stau « geană » şi pe băieţii deştepţi de la malul Mării, mulţi ştiau, inclusiv protagoniştii dosarului penal trimis recent în faţa judecătorilor. Ştiam şi noi chiar înainte de a afla despre afacerea oneroasă pusă la cale de primarul care este Stoica, edilul-şef care a convins consilierii locali că firma Servicii Comunale Slobozia trebuie înlocuită cu firma POLARIS Constanţa.
Act adiţional cu miros de dosar penal…
În baza proiectului de Hotărâre nr. 61735/09.10.2014 supus aprobării Consiliului Local, a fost aprobată atribuirea Serviciului de salubritate către SC POLARIS M Holding Constanţa. Pe 13 oct 2014 s-a semnat şi Contractul nr. 62492, de DELEGARE prin CONCESIUNE a serviciului public de salubrizare. Din partea primăriei Slobozia a semnat ca primarul Alexandru Stoica, dar a DSC02750contrasemnat secretarul-jurist al instituţiei. Ionuţ Târşoagă a semnat ca administrator al SC POLARIS. De ce a fost nevoie de-un Act adiţional (nr. 72200/12.12.20149) la un contract semnat cu doar două luni înainte? Răspuns: pentru ca „aranjamentele şi permutările” să poată fi legal stipulate în Contract. Unul dintre punctele nevralgice îl constituie articolul 7, aliniatul (1) şi (2), cel care s-a cerut a fi modificat prin introducerea perioadei maxime de prelungire a contractului. Aşadar, celor 8 ani prevăzuţi în contract, nu li se mai adaugă maxim 2 ani, ci poate ajunge şi la 49 de ani. Stipulat revoltător de alambicat între articole şi anexe la contract, dar deloc de neglijat este şi articolul în care la punctul g, se precizează: „ curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei şi de îngheţ”. Nu-i aşa că ridică mari semne de întrebare legate de cine trebuie să POLARIS masina iarnadeszăpezească: DADP sau POLARIS? Sper că, la o adică, cei întrebaţi nu vor răspunde că în propoziţie este vorba doar despre căile ce duc către platformele de gunoi, aşa cum pot spune despre activitatea de „deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie” …
Un alt punct nevralgic este articolul 12. Şi el e unul „cu cântec”, în condiţiile în care punctul 19 este unul „fierbinte” fie şi numai din cauză că contravaloarea serviciului „se decontează lunar, DIRECT din bugetul, contravaloarea prestaţiei efectuate (?) la utilizatorii fără contract”. Deşi nu figurează şi în Actul adiţional, articolul 13 este unul cu ghinion, fie şi numai din cauză că prevede că după 1 an, POLARIS poate umbla la tarife.
Deoarece a trecut un an de când POLARIS se ocupă cu salubrizarea municipiului, anul acesta pesimiştii se-aşteaptă să vadă că firma constănţeană caută motive pentru a redimensiona preţul. În aşteptarea creşterii preţului, multora le-a crescut tensiunea văzând cum creşte cantitatea gunoiului în containerele postate pe platformele alea…cel puţin insalubre! V-am mai spus că suma de bani prevăzută în documentele oficiale , pe care Polaris o va încasa de la Primăria municipiului Slobozia este de 20.774.736 lei, fără TVA. Ceea ce înseamnă peste 200 de miliarde de lei vechi. Adică vreo 25 de miliarde de lei în fiecare an, din cei opt (sau 41) ani ai contractului. Celor aproximativ 25 de miliarde de lei, an de an li se adaugă sumele încasate de la populaţia domiciliată fie la bloc, fie la case. Başca banii pe care fiecare firmă îi plăteşte pentru ridicarea gunoiului.
DSC02747Între timp, mulţi dintre cetăţeni au aflat că în contract stă scris negru pe alb că toate platformele trebuie să fie racordate la apă şi canalizare, pentru a putea fi spălate şi dezinfectate corespunzător cu cerinţele Agenţiei de Protecţia Mediului, ale Uniunii Europene. Între timp, mulţi au şi văzut că Polaris nu a făcut cine ştie ce mari investiţii! Numai „băieţii deştepţi” din Primărie şi din Consiliul Local se prefac că nu văd…
Şi dacă până în urmă cu câteva luni, la conducerea Gărzii de Mediu Ialomiţa s-a aflat domn’ Cornel Vasile, cel despre care procurorii DNA au precizat că „ în perioada februarie – iunie, concomitent cu exercitarea funcţiei publice de comisar şef la Gardă Naţională de Mediu, a controlat, coordonat şi condus, prin intermediul unor persoane, activitatea a două societăţi comerciale, unde, de altfel, deţinea şi calitatea de asociat” iar noi ştim că aceste societăţi erau chiar de salubritate, înţelegem de ce n-a vrut „să facă valuri” chit că Vivani/ Polaris reprezentau concurenţa…
(I.G.)


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *