Porcii din Ialomiţa – o prigonire prea scump plătită şi de către stat!

Distribuie articolul:

* Dacă în al doilea trimestru al anului trecut, în gospodăriile populaţiei din judeţul Ialomiţa au fost întregistrate vreo 125 de FOCARE de pestă porcină africană, dar NICI UN FOCAR nu s-a înregistrat în exploataţiile comerciale iată că zilele trecute, în Complexul de porci de la Căzăneşti a apărut „sperietoarea”…      

Nu, în acest articol, nu dorim „a lua partea” crescătorilor de porci, nici a micilor fermieri care fac profit din creşterea şi valorificarea porcilor, nici măcar a cetăţenilor care cresc în gospodăriile lor, nu câte-un porc, ci chiar şi câte zece, chipurile „pentru subzistenţă”! În acest articol, vrem să dăm de ştire că de când a început „prigonirea” porcilor, statul român a cheltuit foarte mari sume de bani pentru tot felul de acţiuni menite, mai degrabă, a-i descuraja pe cei ce au această îndeletnicire, să mai investească bani şi timp dePesta porcina 1 muncă pentru a da pe piaţa de profil carne de porc „de-a noastră”.

Sperietoare la îndemână

Vă mai amintiţi de gripa aviară? Ce panică, ce jale, ce… „tunuri” s-au mai tras şi-atunci! Sperând că nu vă faceţi că nu ştiţi, că nu v-aţi gândit că, mai ales din necazul oamenilor, unii „băieţi deştepţi” fac bani, vă atragem atenţia că şi-n ceea ce priveşte pesta porcină, „treaba” pute la fel de tare, pentru cei ce nu şi-au pierdut simţul…! Şi pute, deoarece este vizibilă „cointeresarea” financiar-materială a tuturor celor implicaţi în această afacere. Căci, este o afacere, să fie clar! Este o afacere a celor care, exacerbând această „molimă” îşi fac potecă bătătorită pentru a aduce în România carne de porc din alte ţări… Este o afacere pentru firmele care vând „în draci” tot felul de soluţii, echipamente, aparatură de profil şi alte „alea-alea” trecute-n lista cu cheltuieli…!  Ca să nu ziceţi că vorbim fără a exemplifica, iată vă prezentăm şi nişte date oficial obţinute de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimenteleor (DSVSA) Ialomiţa. În anul 2018, de la debutul bolii în judeţul Ialomiţa, respectiv din data de 18 iulie 2018 şi până la data de 31.12.2018 au fost întregistrate 125 de focare. În anul 2019, până în luna august au fost înregistrate 19 focare. Directorul Puia declară că „există o centralizare a cheltuielilor ocazionate de intervenţiile personalului DSVSA Ialomiţa în focarele de pestă porcină africană, cheltuieli ocazionate de:

  • Dezinfectat – 420 kg = 44.759 lei;
  • Dezinfectant – 600 litri = 52.128 lei;
  • Atomizor – 8 bucăţi = 17.599 lei;
  • Asomatoare – 10 bucăţi = 8.413 lei;
  • Capse pentru asomator – 14.700 bucăţi = 26.064 lei;
  • Echipamente de protecţie de unică folosinţă – 43.846 lei;

Să nu credeţi că aici se termină lista cu cheltuielile ocazionate de-această molimă. Nici vorbă! În poveste mai figurează şi toţi cetăţenii-crescători ai porcilor care au fost sacrificaţi din cauză că…! Din cauză că, UNII porci, foarte puţini, făcuseră boala numită pestă porcină africană, fapt pentru care autorităţile au decis ca TOŢI porcii, absolut TOŢI, să fie omorâţi şi îngropaţi! Nu mai intrăm în „meandrele concretului” semnalând suspiciunile care planează asupra reprezentanţilor statului, faţă de măsurile ordinare de a arunca „în gropi comune” sute de porci, în fiecare comună în care, astfel s-a „rezolvat” probleme, cică! Nu mai zgândărim rahatul puţin a lipsă de profesionalism şi chiar responsabilitate pentru că în loc să fie incineraţi, porcii BOLNAVI au fost îngropaţi superficial şi în locuri prea puţin ferite de potenţialul de a fi pericol pentru Sănătatea Publică! Apropo, nu vi se pare că e cel puţin nefiresc să nu existe cine ştie ce „reacţii adverse” din partea Puia DVSDirecţiilor de Sănătate Publică? Cum spuneam, în lista cheltuielilor intră şi DESPĂGUBIRILE!

În anul 2018 au fost despăgubiţi, în conformitate cu prevederile HG 1214/2009 un număr de 2.355 proprietari care au deţinut un număr de 8.712 porci sacrificaţi. Valoarea totală a despăgubirilor în anul 2018 a fost de 6.531.000 lei. În anul 2019 au fost despăgubiţi un număr de 9 proprietari care au deţinut un număr de 43 de porci sacrificaţi. Valoarea despăgubitilor în anul 2019 (nota redacţiei: până la data de 8 august) a fost de 20.000 lei .  Aşadar, trăgând linie şi adunând, putem spune că s-a cheltuit din august 2018 până în august 2019 impresionanta sumă de peste 65 de MILIARDE lei vechi numai pentru despăgubiri! Şi, cum spuneam, nu a fost cazul să fie despăgubiţi şi crescătorii de porci care au firme specializate! Căci, s-ar putea ca în asemenea cazuri sumele pentru despăgubiri să fie cu totul altfel calculate pentru a fi alocate, ţinând cont de faptul că Societăţile Comerciale Prefect Gigi Petreau, la rândul lor, cu mult mai multe cheltuieli decât „ţăranii” care cresc porci în gospodării.

Prefectul ne-a promis…!

Ultima redută. Activitatea Complexului de porci de la Căzănești este grav afectată din cauza pestei porcine africane…Chit că, întrebat, Prefectul judeţului Ialomiţa ne-a declarat printre altele şi că : „ Ei nu sunt afectaţi în momentul de faţă. Atâta că trebuie să stea 45 de zile şi au o semi-criză aşa de suprapopulare. Atât! Că nu poate să livreze timp de 45 de zile! Cu o dispensă, la 20 de zile, încep să facă analizeze şi…Dar ei nu sunt afectaţi, NU SE FACE UCIDERE PREVENTIVĂ, că n-au virusul acolo (…) Este o problemă blocarea, fie şi numai pentru o perioadă, a activităţii societăţii de la Căzăneşti, desigur! (…) Au pierdut anul trecut, pe zona de protecţie, aproape 1 milion de Euro (…) Din păcate, toate măsurile care se iau sunt măsuri posteveniment, după ce apare virusul. Eu vă spun ce ar trebui făcut. Şi ce propunere am făcut la Minister: Deci, trebuie LIMITAT la 1-2 porci în gospodărie (c-am găsit şi câte 20 într-o curte) şi interzicerea reproducţiei în gospodărie! „. Auzindu-ne că avem mari îndoieli cu privire la modul în care se acţionează, înţelegând că este imperios necesară o confruntare a „factorilor de decizie” şi, mai ales, a organelor de control, în speţă DSVSA, prefectul Gigi Petre a mai zis: „ … Uite, luni organizez o conferinţă de presă. Toată săptămâna asta sunt ocupat cu deschiderea anului şcolar. Mai am probleme cu vreo 18 şcoli şi vreau să le văd pe toate (…)”

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *