Primăria Slobozia nu dă „doi bani”…

Distribuie articolul:

RADEF „ tace şi face”
Potrivit legilor demult apuse, RADEF (Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „România Film” a intrat cu mulţi ani în urmă, în posesia multor cinematografe din patrimoniul localităţilor. Printre acestea s-au numărat Cinematograful „Ialomiţa”, Grădina de Vară şi Cinematograful „Galax” din Slobozia. Potrivit legii 303 din anul 2008 s-a hotărât revenirea acestor centre culturale, din patrimoniul RADEF, în patrimoniul administraţiilor locale. Toate bune şi frumoase, doar că iniţial s-a predat numai Cinematograful „Galax”.[slideshow_deploy id=’42311′] Totodată s-a dispus şi încheierea unui contract de închiriere, cu puţin timp înainte de termenul de predare a locaţiilor, cu societatea comercială EDA care s-a angajat să desfăşoare activităţi culturale în aceste spaţii, dar care se pare că s-a răzgândit şi a creat produse de panificaţie finalmente. Ulterior, pe parcursul anului 2009, au fost făcute trei cereri (frauduloase, spun autorităţile!) de intabulare a cinematografului „Ialomiţa” de către „România Film” la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, ele fiind respinse ca fiind neîntemeiate, deoarece RADEF nu mai avea drepturi asupra acestor spaţii, potrivit legii în vigoare.

Bună dimineţa, domnule primar, stimabili jurişti, etc.
Abia prin 2012 s-a dezmeticit Primăria Slobozia şi a chemat în judecată RADEF pentru a preda oraşului spaţiile ce deserveau Cinematograful „Ialomiţa” şi Grădina de Vară. Potrivit procesului verbal aferent şedinţei de consiliu local din 29 aprilie 2015, s-a discutat despre situaţia litigiilor aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti cu privire la cinematograful „Ialomiţa” şi Grădina de Vară.

S-a vândut, să ne fie de bine până una-alta
În cadrul şedinţei, primarul Stoica a afirmat că Grădina de Vară urmează a fi predată în ziua de 4 mai 2015, dar cinematograful este încă în litigiu. Doamna secretar C.G. intervine şi afirmă că în fapt, reprezentantul RADEF a Cinematograful Ialomita2vândut între-timp cinematograful, societăţii EDA Impex, declarând unui notar că spaţiul nu face obiectul unui litigiu, şi contractul de vânzare-cumpărare a fost operat în cartea funciară a imobilului, şi că banii din vânzare nu au ajuns în bugetul de stat, acţiunea fiind de natură penală. Ajunşi în prezent cu şirul evenimentelor, constatăm că Cinematograful „Ialomiţa” este tot în litigiu de ani de zile, acţionarii EDA se află în închisoare, iar instanţa tot amână şi prelungeşte termenele de judecată, într-un caz aparent banal de vânzare ilegală, fals în declaraţii, etc.

Da` halatu`? Cât e halatu` ?
Cât despre Grădina de Vară, vă informăm că această locaţie este în patrimoniul primăriei Slobozia, lăsată în paragină, sortită degradării şi dată uitării. Vă întrebaţi care este motivul pentru care s-a luptat primăria ca să o recâştige, dacă ulterior a abandonat-o? Ce interese se află în spatele acestor acţiuni dispreţuitoare asupra locaţiilor de referinţă ale oraşului şi asupra cetăţenilor plătitori de taxe şi impozite? Oare vor oamenii din primărie să distrugă această locaţie, ca pe multe altele care se află în aceeaşi stare deplorabilă, pentru ca apoi să o cumpere ei (sau cine trebuie) pe „doi lei şi cinşpe bani”?
Nu avem răspunsuri, dar ne punem aceste întrebări şi multe altele, asemeni cetăţenilor din Slobozia şi ne răsună în minte răspunsuri „tangente cu penalul”.
Victor GHINEA


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *