Protecţia Mediului Ialomiţa „se spală pe mâini” şi lasă Slobozia sub teroarea duhorii

Distribuie articolul:

În data de 20 august 2019,  Agenţia pentru Protecţia Mediului Ialomiţa a emis, iar directorul Laurenţiu Ghiauru a semnat, Decizia nr. 2 de ÎNCETARE A SUSPENDĂRII Autorizaţiei Integrate de Mediu nr.1/17.03.2014 emisă pentru SC Clean Tech Internaţional SRL .

Intrând în mediul online şi tastând https://www.ziarulstirea.ro/sc-clean-tech-ciulnita-sanctionata-cu-ingaduinta/ , dar şi  https://www.ziarulstirea.ro/garda-de-mediu-n-are-aparat-de-masurat-duhoarea-de-la-fabrica-din-ciulnita/ o să puteţi avea o idee de ansamblu asupra halului în care „îşi fac treaba” instituţiile statului, denumite generic Ghiauru APM„Organe” cu atribuţiuni de autorizare şi control…

Văzând că în spaţiul public „s-au încins spiritele” , mai-mai să iasă cu scântei, directorul APM a simţit nevoia, nu să desfăşoare o conferinţă de presă în care jurnaliştii să-i şi adreseze oarece întrebări, ci doar să trimită jurnaliştilor un comunicat de presă, din care să aflăm că „ Decizia a fost luată în baza adresei nr.1072/GM/CJIL/20.08.2019 ce are anexată Nota de constatare nr.2568/20.08.2019, documente emise de GNM – Comisariatul Judeţean Ialomiţa, prin care se precizează că stadiul îndeplinirii măsurilor ce au stat la baza Deciziei de Suspendare a Autorizaţiei şi a asumării de către SC Clean Tech SRL respectarea condiţiilor de autorizaţie, dau dreptul ca activitatea să fie reluată…”

Pe cale de consecinţă, în ciuda tuturor cetăţenilor care reclamă disconfortul produs de emanaţiile pestişlenţiale, fabrica de făinuri proteice de la Ciulnița poate să-şi vadă liniştită de procesul tehnologic, fiindcă, iată, AMP nu mai are nici o putere. Faptul că  oamenilor li se recomandă să creadă în promisiunile pe care le face noua conducere a societăţii comerciale, nu înseamnă că unii dintre ei nu au deja mari semne de întrebare legate de „meandrele concretului” în ceea ce priveşte calitatea aerului pe care locuitorii din Slobozia şi, respectiv, Ciulniţa, susţin că nu-l mai pot respira fără să le fie silă şi chiar frică de o îmbolnăvire „în mase”…!  Iată ce spun reprezentanţii firmei, nu într-o conferinţă de presă, aşa cum ar fi trebui, ci în anumite publicaţii cu care societatea comercială a încheiat un contract de publicitate. Recunoaştem, şi noi am fost contactaţi de firma de publicitate, dar din motive uşor de intuit, am refuzat oferta! Sigur că nu ne aşezăm pe piedestal şi nici nu acuzăm colegii de breaslă pentCIULNITA 3ru ajutorul acordat firmei învinuite.      

Compania Clean Tech a elaborat un plan de investiții și modernizări ce se va defășura în trei etape consecutive, pe parcursul următorilor ani. (…) Toate aceste îmbunătățiri vor fi realizate în concordanța cu Autorizația Integrată de Mediu existentă și revizuirile necesare care vor fi demarate în cursul lunii iunie. Planul de dezvoltare a fost demarat la începutul acestui an și a presupus automatizarea completă a procesului de neutralizare a mirosurilor specifice rezultate din procesul tehnologic, astfel încât riscul unei erori umane sa fie eliminat. (…) În primul semestru al acestui an, linia de pene și termo-oxidorul au fost automatizate complet. Mai mult, în semestrul doi al anului, o dată cu livrarea ultimelor echipamente, linia de carne va fi complet automatizată și calibrată.
A doua etapă a planului presupune modernizări pentru care a fost obținut certificatul de urbanism numărul 144 din 10.12.2018 (…) Implementarea etapei a doua va dura aproximativ un an de la obținerea tuturor autorizațiilor.
A treia etapă a întregului proiect va consta, în primul rând, în înlocuirea procesului de control al emisiilor dezagreabile, apelând la o nouă tehnologie care va elimina termo-oxidorul și va adăuga o nouă stație de epurare, pe lângă multe alte facilități (…)
Compania Clean Tech Internațional face toate eforturile necesare din punct de vedere uman, financiar și tehnologic pentru a fi un bun vecin al comunităților în care își desfășoară activitatea și un contribuitor activ la dezvoltarea producției de carne de pasăre în judetul Ialomița, dar și la nivel național. Suntem singura companie capabilă să ecologizeze și proceseze subprodusele de origine animală de categoria a III-a din sud estul României, cu multe milioane de euro plătite anual către abatoare, fiind în acest fel o unitate de interes local și național. Țelul nostru final este de a construi o infrastructură sustenabilă în interiorul fabricii, de a controla în primul rând emisiile dezagreabile, de a deține un înalt control al mijloacelor de transport și al apelor reziduale și pluviale.” 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *