SC RAJA SA schimbă viaţa locuitorilor din Ţăndărei prin investiţii de 500 miliarde

Distribuie articolul:

 

S.C RAJA S.A, cel mai important operator regional din România în domeniul apei şi canalizării, derulează în judeţul Ialomiţa investiţii majore pentru schimbarea condiţiilor de viaţă pentru cetăţenii din judeţul nostru. Apa, fără de care nu ar exista viaţă, este principalul produs oferit de SC RAJA SA pentru populaţia şi agenţii economici ialomiţeni, un produs de calitate europeană, coroborat cu servicii pe măsura experienţei companiei. În numărul de faţă continuăm prezentarea lucrărilor gestionate de compania SC RAJA SA, de această dată în beneficiul locuitorilor din oraşul Ţăndărei. Valoarea totală a proiectelor prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu este de aproape 500 miliarde lei vechi, din care SC RAJA SA suportă o contribuţie de aproximativ 140 miliarde lei vechi şi Consiliul Local Ţăndărei de doar 7 miliarde lei vechi.

 Cine este S.C RAJA S.A.?

Societatea comercială RAJA SA Constanţa este o companie de interes public, cu capital integral de stat, avînd un acţionariat format din 34 de consilii județene, comunale, orăşeneşti şi municipale. RAJA este cel mai mare operator regional la nivel național în domeniul apei şi canalizării, cu o arie de operare care se întinde pe raza a cinci judeţe (Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi şi Dîmboviţa), ce deserveşte peste un milion de locuitori, iar în timpul sezonului estival depăşeşte 2,5 milioane de persoane. SC RAJA SA Constanţa este membru fondator al Asociaţiei Române a Apei şi, în acelaşi timp, este prima companie furnizoare de servicii de alimentare cu apă şi canalizare din România care a devenit membră IWA (Asociaţia Internaţională a Apei). Prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu) – „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa“, avînd ca obiective asigurarea conformării cu legislaţia Uniunii Europene şi cea naţională agreată între România şi UE referitoare la sectorul de mediu, SC RAJA SA este parte în cel mai mare program derulat la nivel naţional pe fonduri de coeziune. Valoarea întregului proiect se ridică la 238,4 milioane de euro, din care SC RAJA SA asigură prin cofinanţare 68,3 milioane de euro, UE asigură 144,6 milioane de euro, iar bugetul de stat şi bugetele locale de la nivelul unităţilor teritoriale unde se desfăşoară proiectul contribuie cu suma de 25,5 milioane de euro. Investiţiile cuprinse în acest ambiţios proiect vor dezvolta şi moderniza infrastructura de utilităţi publice la nivelul celor două judeţe, Ialomiţa şi Constanţa, în 23 de localităţi. Prezenţa SC RAJA SA în judeţul nostru, la Feteşti, Ţăndărei, Fierbinţi-Tîrg sau Dridu aduce investiţii majore în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru locuitorii din Ialomiţa. Lucrările executate sau în curs de execuţie de către SC RAJA SA, societatea care derulează cel mai amplu program de schimbare a calităţii vieţii ialomiţenilor, vor aduce mai aproape Ialomiţa de confortul european.

Ce face S.C. RAJA S.A. la Ţăndărei

În continuarea prezentării lucrărilor gestionate de SC RAJA SA în judeţul nostru, ne vom opri în ediţia de astăzi asupra celor din oraşul Ţăndărei. Aici, prin intermediul companiei RAJA, se va construi o staţie de epurare nouă, inclusiv treapta terţiară, de către concernul francez OTV France. Valoarea totală a contractului este de puţin peste 170 miliarde lei vechi, din care contribuţia proprie a SC RAJA SA este de peste 48 miliarde lei vechi, în timp ce beneficiarii direcţi ai serviciilor, locuitorii din Ţăndărei, vor scoate din buzunare numai 2,4 miliarde lei vechi prin impozitele plătite către Consiliul local. Lucrările la noua staţie de epurare, amplasată în spatele Spitalului Ţăndărei, au început în octombrie 2011 şi sînt programate a fi finalizate aproape de sfîrşitul acestui an. Staţia de epurare va asigura tratarea apelor uzate colectate din aglomerarea urbană Ţăndărei. În acelaşi timp, se execută lucrări de reabilitare a frontului de captare, reabilitare şi extindere reţea de apă potabilă, dar şi extindere reţea de canalizare şi staţii de pompare apă uzată. Contractul de lucrări a fost atribuit consorţiului compus din Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH & Co KG şi SC AL Stom Company SRL, în valoare totală de aproximativ 320 miliarde lei vechi, cu o contribuţie proprie a SC RAJA SA de peste 90 miliarde lei vechi şi o cotă de cofinanţare de 4,5 miliarde lei vechi din partea Consiliului local Ţăndărei. Lucrările au început în anul 2012 şi se vor finaliza în prima parte a anului viitor, iar la Ţăndărei vor fi reabilitate 7 puţuri forate ce vor fi echipate pentru funcţionare, va fi reabilitată aducţiunea pe o lungime totală de aproape 3 kilometri, iar reabilitarea reţelei de apă va presupune înlocuirea celei cu grad mare de uzură pe 13,5 kilometri şi realizarea branşării/rebranşării consumatorilor la reţeaua reabilitată. În plus, peste 2 kilometri de reţea nouă de apă vor apărea în oraşul Ţăndărei, reţeaua de canalizare va fi extinsă pe aproape 40 kilometri, urmînd a fi amplasate şi 3 noi staţii de pompare apă uzată, două pe Aleea Fabricii şi una pe strada Constanţei. (P)


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *