„Senatorul melcilor” a fost un film. Senatorul pescarilor din Ialomiţa e Marian Pavel

Distribuie articolul:

Cine spune „are balta peşte” înseamnă că n-a mai citit de multă vreme statistica referitoare la diminuarea drastică, îngrijorătoare chiar, a fondului piscicol. Cine plânge de mila pescarilor, înseamnă că n-a auzit şi cât de profitabilă a ajuns să fie activitatea de braconaj piscicol, prin asta înţelegând vânzarea de peşte şi, desigur, afaceri cu icre negre…În condiţiile astea, e de (ne)înţeles demersul fostului primar al comunei Gheorghe Lazăr, acum ditamai senatorul petiţionar. Ce vrea şi pentru cine vrea,  Pavel gândeşte c-o să aflăm cu toţii din Comunicatul acesta de presă pe care ni l-a remis ştiind că mulţi jurnalişti vor înghiţi „momeala”…   

 COMUNICAT DE PRESĂ

Senatorul colegiului 1,  Feteşti-Ţăndărei-Slobozia, domnul Marian Pavel, face demersuri pentru sprijinirea celor peste 200 de pescari autorizaţi din Ialomiţa, care au de suferit din cauza modificării zonelor de prohibiţie  pe Dunăre.  Parlamentarul  a înaintat pe data de 24 martie 2014, o adresă către Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, doamna Doina Adriana Pană, în care prezintă situaţia pescarilor din comuna Borduşani şi efectele negative pe care la are  Ordinul nr. 83 din 11 februarie 2014 privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului asupra comunităţii din Ialomiţa.

   Stimată doamnă ministru,

Ca urmare a audienţelor din cadrul Biroului Senatorial, am fost sesizat cu privire la aplicarea Ordinului nr. 83 din 11 februarie 2014 privind stabilirea perioadelor şi  zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii in anul 2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I cu numărul 116 din data de 17 februarie 2014. Noile reglementări restricţionează total pescuitul în Dunăre şi pe braţele fluviului pentru pescarii care au obţinut autorizaţii şi s-au înregistrat ca persoane fizice autorizate pentru a plăti impozite. Astfel, prin modificarea art. 3 lit. i) din Ordinul nr. 400 din 15 martie 2013 privind stabilirea perioadelor şi a zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii în anul 2013, se extinde zona de prohibiţie de la zona km 33-48 la 19-48. În zona dintre kilometrii 19 şi 48, îşi desfăşoară activitatea 200 de pescari autorizaţi, care, împreună cu familiile lor, trăiesc din pescuitul comercial. Prevederile articolului fac ca, timp de aproximativ 150 de zile, aceştia să fie privaţi de activitatea din care trăiesc. De milenii, în această zonă se desfăşoară  activitatea de pescuit, comuna Borduşani fiind singura localitate din judeţul Ialomiţa unde locuiesc aproximativ 1.500 de ruşi – lipoveni, care au două biserici, şi se ocupă cu această activitate tradiţională. Astfel, multe persoane care au desfăşurat activitatea de pescuit, cum sunt cele din Com. Borduşani din Jud. Ialomiţa nu mai pot pescui, aceasta fiind principala lor activitate economică. În acest sens, vă rog să-mi comunicaţi atât motivele modificării art. 3 lit. i) ce extinde zona de prohibiţie de la zona km 33-48 (Feteşti), la 19-48, întrucât studiul care stă la baza elaborării Ordinului din 2013 se refera doar la tronsonul 33-48,  iar proiectul de Ordin de pe site-ul ministerului prevedea zona km 33-4 , cât şi măsurile pe care intenţionaţi să le adoptaţi cu privire la remedierea problemelor prezentate. Vă mulţumesc!

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *