Unele primării din Ialomiţa chiar au avut noroc cu investiţiile RAJA Constanţa

Distribuie articolul:

 

* Investițiile derulate prin POS Mediu 2007-2015 derulate de către S.C. RAJA S.A. se ridică la peste 320 milioane de euro, din care RAJA asigură o cofinanțare de aproximativ 88,5 milioane de euro. Dacă la nivel național absorbția fondurilor este în medie de 21%, la nivelul SC RAJA SA absorbția pe programele aflate în derulare este de aproape 50%, de 2,5 ori mai mult decât la nivel național.

Societatea comercială RAJA S.A Constanţa este o companie de interes public, cu capital integral de stat, având un acţionariat format din 34 de consilii județene, municipale, orăşeneşti şi comunale. RAJA este cel mai mare operator regional la nivel național, în domeniul apei şi canalizării, cu o arie de operare care se întinde pe raza a cinci judeţe (Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi şi Dîmboviţa), ce deserveşte peste 1.000.000 de locuitori, iar în timpul sezonului estival depăşeşte 2,5 milioane de persoane. S.C. RAJA S.A. Constanţa este membru fondator al Asociaţiei Române a Apei şi, în acelaşi timp, este prima companie furnizoare de servicii de alimentare cu apă şi canalizare din România care a devenit membră Asociaţia Internaţională a Apei (IWA ).Proiectul  Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa, în valoare de peste 230 milioane de euro, are prevăzute 41 de contracte de lucrări şi 5 de asistenţă tehnică şi acoperă 22 de localităţi din cele două judeţe care fac obiectul investiţiilor. La finalul proiectului, în noiembrie 2015, vor fi fost construite sau reabilitate 12 staţii de epurare, 47 staţii de pompare ape uzate şi 7 de apă, 4 rezervoare, 1 staţie de clorare, 1 staţie de tratare, 33 de puţuri. De asemenea vor fi extinse şi reabilitate reţele de apă cu o lungime totală de 266,8 km şi reţele de apă uzată cu o lungime de 426 km.

Toate cele 41 de contracte de lucrări sunt, în prezent, semnate şi se află în diferite stadii ale execuţiei, unele înregistrând progrese fizice de până la 100%. Mulţi au auzit că SC RAJA SA, cu sediul în judeţul Constanţa, este o firmă care derulează mari proiecte şi în judeţul Ialomiţa (lucrările săvârşindu-se în municipiul Feteşti, oraşele Ţăndărei şi Fierbinţi, comuna Dridu), parteneriatul acestei firme, cu primăriile ialomiţene fiind un deziderat constant al conducerii acestei societăţi specializate în instalaţii pentru apă şi canalizare. Puţini ştiu însă ce anume a început să modernizeze această firmă. Şi mai puţini au habar despre stadiul destul de avansat al lucrărilor efectuate la instalaţiile menite, unele ca să furnizeze apă în sistemul public, altele ca să colecteze ape reziduale.     

 Uluitor de amplu „raport la zi”    

 Azi, la câteva luni distanţă de la momentul în care vă anunţam că SC RAJA S.A Constanţa s-a apucat să investească şi-n judeţul nostru, ne propunem să vă prezentăm, pe rând, lucrările derulate în judeţul nostru, precizând totodată stadiul în care conducerea RAJA S.A Constanţa ne-a declarat că se află aceste lucrări. Şi-aşa cum se cuvine, începem cu cea mai mare localitate care a încheiat un parteneriat cu RAJA. Din păcate, deşi Slobozia este cea mai mare localitate din judeţul Ialomiţa, din cauza faptului că onor conducerea politico-administrativă a preferat să se împrumute în BCR suma de 500 de miliarde de lei vechi (bani din care a făcut ceea ce a făcut, populaţia fiind nevoită să consume de patru ani apă plată, tocmai fiindcă sunt probleme mari la Staţia de alimentare cu apă a municipiului), nicidecum să facă precum au făcut alte Unităţi Administrativ-Teritoriale, Feteşti este municipiul care se poate lăuda că a rezolvat, graţie parteneriatului cu RAJA Constanţa, măcar două dintre problemele stringente, respectiv :         

 I. Staţie de Epurare nouă, inclusiv treapta tertiară

Valoare Contract: 20.913.072,32 lei + 5.019,137,36 lei TVA – 25.932.209,68 lei

RAJA – 2.411.786,61 lei + 5.019,137,36 lei TVA – 7.430.923,97 lei

CL Fetesti – 370.025,72 lei

Antreprenor = SC Consola Grup Construct SRL

Termen de finalizare, conform Actului Aditional = 04 mai 2014

Lucrări civile = 95 % faţă de proiect

Lucrări mecanice = 40 % faţă de proiect

Lucrări electrice = 40 % faţă de proiect

Staţia de epurare Feteşti asigură tratarea apelor uzate din aglomerarea Feteşti, definită conform Directivei 91/271/CEE se va construi o staţie de epurare pentru 46.533 PE – populaţie echivalentă.
Staţia de epurare va funcţiona în prima etapă (perioada 2014-2018) pentru 45.059 PE.
Sfera lucrării cuprinde proiectul complet pentru toate disciplinele, inclusiv proiectele de proces, hidraulic, civil, de construcţie, de rezistenţă, mecanic, electric şi SCADA, etc. Principalele componente ale procesului incluse în noua staţie de epurare sunt:
• Treapta mecanică de epurare a apei uzate include următoarele obiecte:
– cămin intrare, grătare rare, instalaţii compacte de pretratare mecanică
– cămin măsurare debit influent, camera de distribuţie, decantoare primare radiale
• Treapta biologică de epurare a apei uzate cuprinde:
– bazin de epurare biologică pentru defosforizare, denitrificare, nitrificare
– staţie de suflante, decantoare secundare, unitate de stocare şi dozare coagulant
– bazin de stocare, pompare apă epurată pentru spălare şi măsurare parametri apă epurată
– cămin măsurare debit efluent
• Treapta de tratare a nămolului este formată din:
– reactor pentru grăsimi şi spumă
– staţie de pompare nămol primar, namol activ şi nămol în exces
– bazin de stocare nămol primar, în exces şi nămol fermentat
– staţie de îngroşare nămol primar şi în exces
– bazin de fermentare anaerobă
– staţie şi deshidratare nămol fermentat, inclusiv unitate de stocare şi dozare polielectrolit
– hală de depozitare nămol deshidratat
• Construcţii anexe:
– by-pass general, centrală termică, instalaţii electrice exterioare, platformă deservire obiecte tehnologice, reţele tehnologice, post transformare
Pentru fiecare treaptă a procesului de epurare, staţia va trebui împărţită în mai multe linii hidraulice şi va fi prevăzută posibilitatea de izolare tuturor unităţilor de proces în caz de urgenţă. Se presupune că operaţiunile normale de întreţinere vor fi realizate cu debit scăzut.
II. Reabilitare front captare şi reţea de alimentare cu apă, extindere reţea de canalizare şi staţii de pompare apă uzată menajeră

Valoare Contract: 44.610.357,59 lei + 10.706.485,83 lei TVA – 55.316.843,42 lei

RAJA – 5.144.660,80 lei + 10.706.485,83 lei TVA – 15.851.146,63 lei

CL Fetesti – 789.313,94 lei
Antreprenor = SC Al Stom Company SRL & Ludwig Pfeiffer Hoch -und Tiefbau GmbH & Co. KG

Termen de finalizare = 28 februarie 2014

– Reabilitare 10 puţuri forate = s-au testat 10 puţuri urmând a fi echipate cu pompe noi

– Reabilitare aducţiune = 4196 ml prevăzuţi în proiect

– Reabilitare reţea de distribuţie = s-au realizat 500 ml din cei 13458 ml prevăzuţi în proiect

– Extindere reţea de canalizare = s-au realizat 46.335 ml din cei 80.400 ml prevăzuţi în proiect

– Staţii de pompare noi = nu s-au executat lucrări. Vor fi montate în perioada ianuarie – februarie 2014

Înainte de a încheia aici prezentarea lucrărilor ce se derulează în municipiul Feteşti, şi înainte de a vă preciza că în următoarele ediţii ale ziarului Ştirea vă vom prezenta toate lucrările din celelalte localităţi în care RAJA Constanţa modernizează sisremul public de apă şi canalizare, trebuie să menţionăm că atunci când am cerut conducerii RAJA să ne comunice stadiul lucrărilor efectuate în judeţul Ialomiţa, n-am întâmpinat reticenţă sau obstacole, aşa cum ni se întâmplă atunci când (tot) întrebăm ce lucrări efectzuează URBAN S.A Slobozia. De ce poate RAJA să ne transmită în câteva ore toate aceste date, iar ai noştri ne pun să scriem întrebările, să le înregistrăm la instituţie, apoi să aşteptăm 30 de zile pentru a primi un răspuns (nici pe departe atât de laborios, desigur!), ştiu numai onorabilii din conducerea primăriei şi Urban Slobozia. 

(P)        

 

 

 

 

 


Distribuie articolul:

One thought on “Unele primării din Ialomiţa chiar au avut noroc cu investiţiile RAJA Constanţa

  1. Hai cu RAJA neamule. Pai daca e asa cum ziceti dvs., sa vina si la noi, ce sa mai stam pe ginduri. Singura problema ar fi alti bani alta distractie plus cresterea inevitabila a pretului pe metru cub de apa furnizata sau de canalizare. Si aici intervine dilema: vrea slobozeanul de rind apa buna dar mai scumpa sau prefera una mai ieftina dar nepotabila. E vorba de slobozenii aia care nu-si permit sa cumpere de la supermaket.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *