Economic

Antreprenorii vor să angajeze, tinerii spun „pas”

Image00001

În data de 07 aprilie 2017, la nivel naţional, s-a desfaşurat Bursa Generală a Locurilor de Muncă, acţiune organizată  de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar la nivelul judeţului, situaţia se prezintă astfel:

Agenţi economici contactaţi – 851 ( Slobozia – 587 ; Urziceni – 264 )

Agenţi economici participanţi – 46 ( Slobozia – 32 ; Urziceni – 14 )

Locuri de muncă oferite – 454 ( Slobozia – 150 ; Urziceni – 304 – din care în domeniul confecţiilor – 174 locuri )

Numărul persoanelor participante – 479 [ Slobozia – 168 ; Urziceni – 311 ( dintre aceştia 129 sunt salariaţi ai ALISON HAYES care urmează a fi concediaţi colectiv ) ]

Numărul persoanelor selectate în vederea încadrării în muncă – 271 ( Slobozia – 98 ; Urziceni – 173 )

În ceea ce priveşte punctul de vedere al agenţilor economici prezenţi, aceştia au atras atenţia asupra faptului că de la an la an, participarea tinerilor la acest tip de acţiuni este în continuă scădere. O tânără antreprenoare care recent îşi va deschide un salon de înfrumuseţare pentru doamne şi domnişoare ne-a spus cu părere de rău că, la finalul acţiunii desfăşurate de AJOFM, nu a găsit două fete tinere pentru a putea porni afacerea la care visează: „Sunt foarte dezamăgită, de azi-dimineaţă a venit numai o singură persoană care să se încadreze cât de cât în criteriile de selecţie, şi nici aceea nu avea calificarea necesară, urmând ca societatea să o trimită la cursuri de specialitate. Credeam că în conjunctura în care se află oraşul astăzi, va fi floare la ureche să găsesc două-trei fete tinere pe care să le angajez la salon, dar observ că tinerii din ziua de azi nu se înghesuie la muncă şi nici nu au pregătirea necesară, deşi termină un liceu cu astfel de profil.” spune tânăra resemnată. Alt agent economic intervievat, aceeaşi problemă care pare a fi general valabilă, şi în domeniul construcţiilor. Întrebat fiind ce tip de angajaţi caută, antreprenorul răspunde: „Caut câţiva băieţi tineri pentru firma de construcţii pe care o conduc, fără a fi nevoie să aibă cine ştie ce aptitudini. Trebuie să fie apţi de muncă şi cât mai tineri pentru că implică multă muncă fizică posturile respective. Până acum au venit doi domni cu vârste cuprinse între 48 şi 55 de ani, pe care am fost nevoit să-i refuz din păcate, pentru că sunt convins că nu pot da randament, mai ales în condiţiile în care salariul minim s-a majorat. Îmi pare rău pentru dumnealor dar nu pot să plătesc doi oameni trecuţi de prima tinereţe pentru a face treaba pe care o poate face un tânăr. Copiii ăştia nu mai vor să muncească, altfel nu-mi explic…în alţi ani aveam câte 10 de candidaţi pe loc, acum nu găsesc unul, dar toţi se plâng că nu au de muncă.” spune patronul unei firme de construcţii din sală, dezamăgit de interesul slobozenilor pentru această acţiune.

Lasa un comentariu

15 − six =