RAJA Constanţa a inaugurat noua staţie de epurare din oraşul Ţăndărei

Distribuie articolul:

* Acest obiectiv reprezintă o parte dintr-un proiect extraordinar,RAJA director Tandarei o provocare pentru orice operator de apă și un succes pentru operatorul RAJA, a declarat domnul Felix Stroe, directorul RAJA SA Constanţa, cu ocazia inaugurării obiectivului de investiţie.  În oraşul Ţăndărei, cel care începând din data de 20 mai 2016 se poate mândri cu o nouă şi modernă Staţie de epurare, SC RAJA Constanţa a derulat investiţii de 16.817.537 de euro. Această nouă Staţie de epurare a apei are o valoare contractuală de 3.987.770 de euro, din care finanţarea proprie a societăţii DSCN2688RAJA SA a fost de 1.143.783 de euro, în timp ce oraşul Ţăndărei a suportat numai 55.764 de euro, diferenţa de bani provenind din finanţări ale UE şi de la bugetul de stat.

Realizarea unei staţii noi de epurare cu treaptă terţiară nu este singura investiţie, e fiiind alăturată celorlalte, constând în lucrări de modernizare a DSCN2720reţelei de apă, prin reabilitarea a şapte puţuri de apă şi extinderea/reabilitarea a trei kilometri de aducţiuni şi 16 kilometri de conducte de distribuţie. În domeniul apei uzate s-a extins sistemul cu circa 40 de kilometri şi au fost construite două noi staţii de pompare. Deşi au întâmpinat dificultăţi legate, nu numai de complexitatea lucrărilor ( subtraversare Drum Judeţean, Drum Naţional, chiar şi a Căilor Ferate), ci şi poziţionarea geografică a investiţiei, ştiut fiind că este în apropierea râului Ialomiţa, iar solul este nisipos şi pânza freatică este mai la suprafaţă, specialiştii din cadrul SC RAJA Constanţa au dovedit şi de această dată DSCN2719aceeaşi pricepere şi, iată, au predat „la cheie” investiţia.

 „Stația de epurare ape uzate este prevăzută cu treaptă terțiară și funcționează pe baza unei tehnologii moderne, de ultimă generație. Tot procesul tehnologic este automatizat și foarte compact, ceea ce asigură costuri reduse și ușurință în exploatare”, a declarat conducerea RAJA Constanţa. Treapta mecanică de epurare a apei include următoarele obiecte: grătare plane rare cu o curăţire mecanică, instalaţie compactă de epurare DSCN2713mecanică, cameră de distribuţie apă uzată, staţie de pompare apă uzată. Procesele utilizate în treapta de epurare mecanică au scopul de a reţine „suspensiile mari”, dar şi grăsimile. Treapta biologică de epurare a apei uzate cuprinde bazine de epurare biologică, coaxiale, cu decantoare secundare (zone anaerobă şi aerobă), staţie de pompare apă epurată în emisar, de pompare apă epurată pentru spălare, DSCN2714staţie de suflante, etc. Treapta de tratare a nămolului este formată din bazine de stabilizare nămol primar şi în exces, staţie de pompare nămol primar şi în exces, instalaţie de tratare cu var, hală de depozitare a nămolului deshidratat, staţie de îngroşare şi deshidratare mecanică a nămolului, etc. Construcţiile anexe cuprind instalaţiile electrice exterioare, instalaţii de DSCN2710automatizare şi control şi alte echipamente necesare unui flux tehnologic care să funcţioneze la parametrii optimi. „În treapta mecanică, influentul ajunge în spațiul gravitațional printr-o conductă de 4 mm, ajunge la grătarele rare, după aceea trece la unitățile compacte unde are loc deznisiparea și separarea grăsimilor. În treapta biologică, are loc defosfatarea, denitrificarea, eliminarea azotului, fosforului, carbonului. Produsul final, influentul, este limpede, curat”, a precizat Florin Mușat, șeful stației de epurare Ţăndărei. Începând cu 2007, implementarea proiectelor de interes public prin Axa Prioritară 1 – „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată“ a DSCN2693Programului Operaţional de Mediu 2007 – 2015, în cadrul căruia care a dezvoltat cinci proiecte, în valoare de 238.259.536 de euro, a făcut din SC Raja Constanţa  o compania de apă care se poate mândri că şi-a pus amprenta pe multe dintre obiectivele investiţionale realizate întru dezvoltarea şi a judeţului Ialomiţa. Localităţi precum: Feteşti, Tadărei, Fierbinţi Târg, Dridu sunt numei câteva dintre localităţile ale căror instalaţii de apă poartă pecetea Raja. Aceste localităţi sunt parte integrantă a proiectului „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa şi Ialomiţa“ în valoare de peste 58.000.000 de euro.

 

 


Distribuie articolul:

One thought on “RAJA Constanţa a inaugurat noua staţie de epurare din oraşul Ţăndărei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *