Fermierii, cetăţenii, animalele moarte şi Serviciului de ecarisaj

Distribuie articolul:

* Ministerul Agriculturii va finanţa cu circa 12 milioane de euro într-o primă fază, sub forma unor ajutoare de stat, implementarea unui sistem de ecarisare pe teritoriul României, sfârşitul lunii mai fiind termenul propus pentru definitivarea legislaţiei şi începerea implementării.

România deţine în jur de 1,152 milioane de gospodării, iar anual în ecarisaj 2sistemul de ecarisaj sunt distruse în total circa 25.000 de tone de cadavre de animale, din care aproape 230 de tone prin sistemul veterinar. La nivel naţional existau în sistemul de ecarisare circa 300 de unităţi implicate în lanţul de transport, prelucrare, distrugere, utilizare, depozitare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate din acestea.
Încă din anul 2013, România a primit un semnal de atenţionare din partea Comisiei Europene pentru a-şi pune la punct un sistem de ecarisare integrat şi cât mai eficient, cerându-i-se să respecte legislaţia europeană şi legile naţionale privind colectarea şi eliminarea acestor subproduse, iar concluzia misiunii din luna noiembrie 2012 a fost că sistemul de ecarisare nu a mai evoluat din 2010, anul când au fost eliminate subvenţiile de la stat pentru transportul şi distrugerea cadavrelor de animale. Specialiştii ANSVSA considerau la acea vreme că sistemul de ecarisare ar trebui gândit ca un parteneriat public privat între instituţiile publice implicate, autorităţi locale şi mediul privat, dar care să fie în coordonarea Autorităţii Veterinare deoarece este o activitate care aparţine sistemului veterinar în cea mai mare parte.
De ani de zile suntem aproape în infrigement în privinţa ecarisajului pentru că nu am putut să punem la punct un astfel de sistem care să asigure preluarea animalelor decedate din gospodăriile populaţiei şi de pe spaţiile publice. În ultima parte a anului am avut o discuţie cu cei de la MDRAP (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice n.r) şi au agreat ca noi să asigurăm finanţarea prin ajutoare de stat, iar ei împreună cu Consiliile Judeţene şi primării să colecteze animalele decedate şi le ducă la unităţile de ecarisare şi distrugere. MADRP şi-a asumat organizarea acest sistem, dar banii vor veni integral din bugetul MADR ca ajutoare de stat. Asta a fost convenţia cu MDRAP. Prin ajutor de stat se rambursează transportul animalelor 100%, dar numai 75% din partea de ecarisare şi distrugere al cadavrelor”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, într-o conferinţă de presă.
Potrivit Agerpres, acesta a precizat că, în prezent, este greu de furnizat o cifră exactă în ceea ce priveşte fondurile care vor fi alocate pentru că sunt diferite simulări, însă în prima fază, pentru început, este vorba de 12 milioane de euro.
Şeful MADR a avut luni, 18 ianuarie, la Bruxelles, o discuţie pe această temă cu comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Vytenis Andriukaitis, acesta fiind mulţumit de soluţia prezentată de România pe partea de ecarisare.
Eu îmi propun să fac anul acesta funcţional acest sistem, de altfel am făcut tot posibilul să ajut România să nu intre în infrigement. Până în primăvară vreau să fie definitivată legislaţia şi sistemul să înceapă să funcţioneze până la sfârşitul lunii Mai. Comisia Europeană ne aşteaptă şi ne înţelege atât timp cât venim cu un plan serios, fără termene pompieristice şi le arătăm seriozitatea noastră. La un moment dat sistemul a funcţionat, imediat după aderare, pentru că a fost o obligaţie, printr-un contract cu firma Protan, dar erau greu de controlat activităţile pe care noi le primeam pentru despăgubiri. Ministerul nu a mai putut plăti şi s-a suspendat contractul. A rămas să funcţioneze strict între Protan şi fermele comerciale. Rămân însă gospodăriile populaţiei, care reprezintă un pericol pentru că se aruncă cadavre în puţuri, în gropi sau pe spaţii publice şi este obligaţia noastră să rezolvăm această problemă. Sigur, mai trebui rezolvat cadrul legislativ, dar comisarul Vytenis Andriukaitis a fost extrem de mulţumit că în sfârşit am reuşit, după ani de zile în care am fost criticaţi, să îi punem pe masă o soluţie”, a mai spus Irimescu.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *