Primăria Slobozia vrea 2 milioane de euro pentru zona „Grădina de Vară”

Distribuie articolul:

Scurt istoric

Potrivit legilor demult apuse, RADEF (Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „România Film” a intrat cu mulţi ani în urmă în posesia multor cinematografe din patrimoniul localităţilor. Printre acestea s-au numărat Cinematograful „Ialomiţa”, Grădina de Vară şi Cinematograful „Galax” din Slobozia. Potrivit legii 303 din anul 2008 s-a hotărât revenirea acestor centre culturale, din patrimoniul RADEF, în patrimoniul administraţiilor locale. Toate bune şi frumoase, doar că iniţial s-a predat către Primăria Slobozia numai Cinematograful „Galax”, actuala Casă de Cultură a municipiului reşedinţă de judeţ. RADEF a dispus şi încheierea unui contract de vânzare, cu puţin timp înainte de termenul de predare a locaţiilor, cu societatea comercială EDA IMPEX care s-a angajat să desfăşoare activităţi culturale în aceste spaţii, dar ulterior spaţiile au fost transformate în unele pentru producerea şi comercializarea produselor de panificaţie. Ulterior, pe parcursul anului 2009, au fost făcute trei cereri (frauduloase, spun autorităţile!) de intabulare a cinematografului „Ialomiţa” de către „România Film” la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, ele fiind respinse ca fiind neîntemeiate, deoarece RADEF nu mai avea drepturi asupra acestor spaţii, potrivit legii în vigoare.

Actualitate

Abia în luna mai a acestui an Primăria Slobozia a intrat în posesia obiectivului Grădina de Vară printr-o hotărâre definitivă a instanţei de judecată care obliga Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „România Film” să semneze actele de predare-primire a obiectivului. Totodată în data de 25 septembrie 2018 Judecătoria Slobozia constată că DIICOT Buzău care dispusese măsura sechestrului asigurator pe obiectivul „Cinematograful Ialomiţa” nu are calitate procesuală şi dispune ridicarea sechestrului asupra imobilului cu pricina. În plus Judecătoria Slobozia mai constată prin sentinţa dată şi nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare având ca obiect Cinematograful Ialomiţa, contract încheiat între Statul Român prin RADEF România Film şi S.C. EDA IMPEX S.R.L. „Obligă pârata SC EDA IMPEX SRL să îi lase reclamantului în deplină proprietate şi liniştită posesie bunul imobil reprezentat de Cinematograful Ialomiţa situat în mun. Slobozia, str. Matei Basarab nr. 132, judeţul Ialomiţa, înscris în cartea funciară 34684 a mun. Slobozia, compus din teren cu o suprafaţă de 820 mp din acte, măsurată 836 mp având număr cadastral 34684, şi construcţia cinematograf cu o suprafaţă construită la sol de 701 mp, suprafaţă construită desfăşurată de 856,68 mp, regim de înălţime P+1, având număr cadastral 34684-C1.”

Modernizare de 80 miliarde lei vechi

După „succesul” devastator pe care foştii primari ai municipiului Slobozia l-au impregnat în mentalul colectiv şi în visteria oraşului care se vede nevoit să returneze în întregime banii europeni primiţi pentru celebra parcare subterană ştiută drept „Groapa lui Stoica”, iată că a venit momentul ca primarul Adrian Mocioniu să lase şi el o moştenire viitorului primar din 2020. Gurile rele spun că este vorba tot despre o moştenire „grea” drept răzbunare pentru eşecul de care s-a izbit actuala administraţie PSD. Astfel proiectul intitulat pompos „Creşterea mobilităţii urbane în cadrul zonei pietonale Casa Armatei în municipiul Slobozia” făcut de aceeaşi societate comercială aparent bună la toate, adică Global Tech Xpert S.R.L. cea care a întocmit şi proiectul prin care Slobozia trebuia să demareze un proiect pentru iluminat public modern pe arterele municipiului, a concluzionat că suma necesară numai pentru partea de proiectare şi consultanţă a acestuia se ridică la suma de 502.502 lei. Totodată au fost alocaţi în cadrul proiectului de modernizare şi 96 mii lei pentru informarea şi publicitatea acestui proiect cu scopul de a promova obiectul investiţiei. Cu alte cuvinte, ca de fiecare dată autorităţile locale şi implicit cei care întocmesc astfel de proiecte împreună cu legiuitorul au găsit o modalitate pentru a achita anumite poliţe ziarelor şi televiziunilor apropiate partidului aflat la butoane. Zona pietonală pe care Primăria Slobozia urmează să o modernizeze conform proiectului va avea un strat de 3 cm granit fiamat pe strat de poză din mortar de ciment. Ciudat este faptul că aproximativ aceeaşi structură o avea înainte de modernizare şi fosta Piaţă a Revoluţiei, aici referindu-ne la mozaicul de dinainte, care ulterior a fost înlocuit de pavelele care au fost prezentate ca fiind mult mai durabile şi mai uşor de întreţinut şi eventual de înlocuit în cazul unor reparaţii.

Ce va conţine zona modernizată din incinta „Casa Armatei”

Cum o zonă pietonală nu este pietonală fără mobilier stradal, autorităţile locale vor amplasa 25 de bănci, 4 rasteluri pentru biciclete şi 20 coşuri de gunoi pe suprafaţa celor 1.893 mp de spaţii verzi din zonă. Mai trebuie menţionat faptul că platformele pietonale vor însuma 2.234 mp iar cele 5 bazine tip fântâni au o suprafaţă totală de 89 mp şi vor fi dotate cu iluminat subacvatic de multicolor de tip RGB. Totodată Primăria promite trecătorilor sisteme de Wi-Fi şi sisteme de supraveghere video care vor fi amplasate pe stâlpii de iluminat, iar tribuna Grădinii de Vară în suprafaţă totală de 565 mp urmează să fie acoperită cu lemn pe diferite niveluri în locul clasicelor scaune de plastic. Estimările proiectantului cu privire la utilităţile şi consumurile acestui obiectiv far referire la 3.530 mc de apă din reţea pe parcursul anului ceea ce ar însemna un cost de aproximativ 17.650 lei pentru Primărie. De asemenea iluminatul public din zonă va însuma 42.016 kWh pe an ceea ce se traduce printr-o nouă cheltuială pentru autorităţi de aproximativ 7 mii lei anual. Mai trebuie menţionat faptul că durata de implementare a proiectului potrivit celor care au întocmit documentele înaintate către Primăria Slobozia este de 24 de luni din momentul semnării contractului de finanţare. Altfel spus în primele 12 luni ale acestui demers se vor desfăşura numai procedurile de achiziţie pentru proiectare şi execuţie, urmând ca în restul de 12 luni rămase până la data limită să fie începută modernizarea efectivă a acestui obiectiv. Strategia planului este bună dacă totul merge conform calculelor şi primarul Mocioniu va putea să inaugureze noua zonă modernă în preajma alegerilor locale din 2020. În schimb dacă lucrurile nu merg conform planului şi tindem să credem acest lucru, municipiul Slobozia în 2020 va trebui să restituie alte 80 miliarde de lei urmând ca modernizarea zonei să fie finalizază la Paştele cailor sau la Sfântu`-Aşteaptă. Cea din urmă alegere depinzând numai de culoarea politică pe care o va avea primarul de atunci.

 Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *