S.C. Infrastructură Drumuri şi Poduri S.A. „trasă pe dreapta” de Consiliul Local

Distribuie articolul:

Aşa cum au putut să afle cititorii ziarului Ştirea în numărul 1113 din 6 decembrie a.c., ziua de 28 noiembrie trebuie să fi fost una foarte enervantă pentru preşedintele CJI Victor Moraru la aflarea veştilor despre votul consilierilor locali ai opoziţiei care au blocat asocierea dintre municipiul Slobozia şi Consiliul Judeţean în proaspăt înfiinţata societate de drumuri.

Societate paralelă cu licitaţiile publice

Încă de la începutul anului 2017 şeful administraţiei judeţene a dorit înfiinţarea societăţii pe acţiuni Infrastructură Drumuri şi Poduri deşi CJ Ialomiţa are deja întreg pachetul de acţiuni şi a „pompat” bani grei în cealaltă societate de profil, S.C. Drumuri şi Poduri S.A., având deja în patrimoniu de la utilaje până la o întreagă staţie de făcut beton. Concret, de la ideea născocită de preşedintele Moraru până la proiect pe ordinea de zi nu a fost decât un pas, iar acesta nu ar fi trebuit să întâmpine niciun fel de „rezistenţă” atunci când vorbim despre voturi „pentru”. Ei bine, proiectul prin care Victor Moraru a propus înfiinţarea unei noi societăţi de asfaltare a fost „picat cu brio” în şedinţa ordinară a CJI din luna iulie atunci când lipsindu-i un singur vot, preşedintele CJI s-a văzut nevoit să repună pe ordinea de zi din şedinţele ulterioare acest proiect „fierbinte”.

Când astrele se aliniază împotriva ta

Superstiţios din fire, preşedintele CJI a sperat totuşi la o minune din partea primarului Adrian Mocioniu prin care va reuşi să-i convingă pe consilierii locali în cea mai recentă şedinţă ordinară, să voteze „pentru” în ceea ce priveşte asocierea Primăriei Slobozia în societatea de drumuri nou înfiinţată. La fel ca într-o căsnicie administrativ-politică (dacă ar exista aşa ceva) viceprimarul Gradea Rudolf a fost omul cu banii, iar cel desemnat cu iniţiativa asocierii a fost viceprimarul Muşat Gabriel. Întrebaţi fiind despre motivul pentru care Slobozia are nevoie de o nouă societate comercială de asfaltare şi modernizare a drumurilor publice locale, rând pe rând primarul Mocioniu, viceprimarii dar şi consilierii locali PSD cu ştate vechi în Consiliul Local au susţinut „moftul” preşedintelui Moraru. Printre motivele enumerate de primar, singurul răspuns plauzibil credem că a fost acela prin care sublinia că nou-înfiinţata societate având domeniul principal de activitate „Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor” va putea să obţină contracte atât de la Primăria Slobozia precum şi de la Consiliul Judeţean Ialomiţa FĂRĂ licitaţie publică. Aşadar, abuzând de o „portiţă” în actuala legislaţie din domeniul contractelor şi achiziţiilor publice, preşedintele Victor Moraru împreună cu primarul Adrian Mocioniu ne fac să credem că „victime colaterale” vor fi celelalte societăţi private care au acelaşi domeniu de activitate. În final proiectul plasat în mapele de lucru ale consilierilor locali a fost respins, votul final fiind 12 voturi „pentru” din partea consilierilor PSD + ALDE, 5 voturi „împotrivă” din partea consilierilor liberali şi 3 abţineri. Vizibil deranjat de rezultatul votului, primarul Adrian Mocioniu a întrebat în repetate rânduri preşedintele de şedinţă numărul voturilor, secretarul municipiului confirmând că majoritatea necesară pentru aprobare, respectiv 2/3 din voturile consilierilor locali nu a fost îndeplinită.

Uite licitaţia, nu este licitaţia

Carevasăzică CJI şi Primăria Slobozia ar putea contracta prin încredinţare directă lucrări şi servicii la supra-preţ fără niciun stres. Întrebarea este: Nu asta s-a încercat să se combată în toţi aceşti ani prin lege? Impunerea unui prag valoric iar odată depăşit acea sumă, instituţia fiind nevoită să organizeze licitaţii publice fiind unul dintre punctele forte ale Sistemului Electronic de Achiziţii Publice. Nu pentru asta s-a înfiinţat SEAP, şi nu pentru lucrări ca acestea au fost „şcoliţi” şi angajaţi oameni în fiecare primărie din România? Nu ştim unde doreşte să ducă preşedintele Moraru judeţul Ialomiţa, dar îl informăm pe această cale că celelalte administraţii publice europene la care aspiră domnia sa, nu „mătrăşesc” banul public şi nici nu încearcă să închidă societăţi comerciale cu capital privat, societăţi care plătesc lunar sute de angajaţi şi anual milioane de euro impozite. Ori suntem europeni, ori nu mai suntem?

 

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *